Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Moramo preuzeti odgovornost, očekujem da neko od kolega organizuje sastanak

Preuzmite sliku

Ovo je prvi put da smo na stol stavili konkretno sve prijedloge i inicijative, a do sada ih je samo stavljao HDZ i predstavnici hrvatskog naroda, kazao je Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je nakon pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Neumu da postoje još tri modela koja su u fazi pokušaja usaglašavanja.

On je zahvalio svima koji su iskazali inicijativu da se promjene donesu.

Vezano | Izetbegović: Pregovore ćemo nastaviti sami u Sarajevu

Postoji određen iskorak

– Moje uvjerenje da ćemo to u Neumu okončati nije došao do konačnog izražaja, ali mnogo toga je stavljeno na stol po sva četiri elementa naših dogovora. Želja je bila da provedemo sporazum iz Mostara i na neki način damo jasan odgovor oko tog legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu i Domu naroda kako bi se provele sve presude Suda u Strazburu i Suda BiH.

– Određen iskorak postoji, ostalo je još razlika koje treba usaglasiti. Ovo je prvi put da smo na stol stavili konkretno sve prijedloge i inicijative, a do sada ih je samo stavljao HDZ i predstavnici hrvatskog naroda. Mi smo po sve četiri tačke, naročito oko Izbornog zakona i rješenja problema Doma naroda dali konkretan prijedlog, ali smo ovog puta dobili i pisane prijedloge drugih kolega – dodao je Čović.

On je kazao da je prvi put s bošnjačke strane predložen jedan model, tako da postoje tri modela koja su u fazi pokušaja međusobnog usaglašavanja, a ističe da je važno što se rasčistilo otvoreno pitanje da li je ono što se predlaže u skladu sa EU standardima i Venecijskom komisijom.

Nema smisla više razgovarati s ljudima koji su do sada vodili pregovore

– Sad kako dalje, to je pravo pitanje. Ovaj format je završen. Nama se ostavlja mogućnost, zbog aktuelne političke situacije, da sami nastavimo razgovore sedam do deset dana i da približimo stavove oko modela za izbor Predsjedništva, odnosno Doma naroda.

Ako bismo to usaglasili, mislim da bismo se mnogo lakše dogovorili. Ja o svom optimizmu neću govoriti, jer je on potrošen u proteklih šest mjeseci – poručio je Čović.

On je dodao da više nema smisla da se razgovara s ljudima s kojima su se do sada vodili pregovore, već da očekuje da neko od pridošlih kolega organizira sastanak, gdje će se pokušati doći do dogovora.

Model 16+1

Čović je istakao da su predložili elektorski model iz dvije izborne liste.

– Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH sa dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,