Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Legitimno pravo svakoga je da ne učestvuje u izborima

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu s novinarima, odgovarajući na aktuelna politička pitanja.

Najviše  pažnje bilo je posvećeno  aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu pregovori još uvijek traju, a Čović je danas ponovio da HDZ smatra nelegalnim Centralnu izbornu komisiju (CIK), “čiji su članovi imenovani mimo zakonskih procedura”.

Vezano | Čović: Stavovi HDZ-a od pregovora u Neumu nisu se promijenili

Ponovio je da u postojećim okolnostima nema uslova za provedbu izbora u oktobru ove godine te očekuje da će tada vjerovatno biti pokrenuto i pitanje mogućeg bojkota izbora, a ukoliko ne bude izmijenjen Izborni zakon.

Nema, kaže, problem oko riječi bojkot, te ocjenjuje da je legitimno pravo svakog pojedinca ne učestvovati u izborima. Čović  navodi i da su svi rokovi za dogovor prošli te da ukoliko se danas ne približe stavovi tokom pregovora političkih predstavnika, razmatrat će se i odluka o bojkotu izbora.

Na pitanje zašto se HDZ uvijek usmeno zalaže za poštovanje Ustava i zakona, a već cijeli mandat blokira rad Doma naroda Federalnog parlamenta, Čović je odbacio takve tvrdnje i dodao da Federalni parlament i njegova oba doma zasjedaju i funkcioniraju.

Osvrnuo se i na mogućnost napuštanja pozicije lidera HDZ-a, kazavši da nikada ništa nije ostavio, ali je najavio da će u maju 2023. godine biti organiziran Sabor HDZ-a kada će se odlučivati o vodstvu stranke. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,