Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović kontra stavova SAD: Ne odustaje od novog preduzeća za Južnu interkonekciju

Preuzmite sliku

Lider HDZ-a Drgana Čović govorio je danas o dogovorima koji su postignuti među liderima stranaka koalicije na državnom nivou, ali odgovorio na stavove koje je izrekla Ambasada SAD u BiH.

Odgovarajući na pitanje novinarke Nove BH, kazao je kako su danas uputili Ambasadi SAD prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji koji predviđa da osnivanje kompanije Južna plinska interkonekcija d.o.o. u vlasništvu Vlade FBiH. Govorio je i o “rješenjima” za izmjene Izbornog zakona koje predlaže HDZ, te ih je nazvao ih je “malim instrumentom odvraćanja”.

Čović je naglasio kako u izmjene Izbornog zakona ne idu sa političkim nego pravnim izmjenama i korekcijama u tri oblasti.

“Vrlo kratke izmjene oko Predsjedništva jedan članak, vrlo kratke izmjene oko CIK-a i detaljne izmjene oko tehničkih problema s kojima se sada suočavamo. Što se tiče Predsjedništva, jedna mala izmjena koja mijenja i stavlja jedan dodatak oko izbora tri člana Predsjedništva. Kod izbora bošnjačkog i srpskog člana se ništa ne mijenja, kod hrvatskog se uvodi mali intstrument odvraćanja. Samo će biti mali dodatak da onaj ko pobjedi na federalnom nivou mora pobjediti na području pet kantona koji su tamo definisani. Drugim riječija, taj segment se neće morati ni koristiti, bit će dovoljno motivirajuće za one koji su bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva. Sve kolege su kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva, pa evo dat ćemo zadovoljstvo tim elementom malog odvraćanja, ništa više od toga”, kazao je Čović.

Što se tiče CIK-a kaže da je o tome raspravljano, ali da je teško usaglasiti tehničke izmjene zbog velikog broja članova. To je sada prepušteno radnim grupama koje će pokušati pronaći rješenje iduće sedmice.

Na navode zapadnih partnera kako je potrebno da se ispoštuju presude Evropskog suda za ljudska prava, te američke Ambasade da to HDZ-ov prijedlog ne predviđa, naveo je kako su se složili da idu u izmjene Ustava jer bez njih nije moguće implementirati presude iz Strazbura te naglasio kako su oni za realizaciju svih presuda.

“A ovo što mi predlažemo, mi ne predlažemo nikakve izmjene teoritorijalnih jedinica, i dalje je jedna izborna jedinica”, kazao je.

Kada je u pitanu zakon o južnoj interkonekciji, ostao je pri svom stavu – treba se osnovati novo preduzeće.

“Danas smo informirali kolege iz Republike Hrvatske, dali smo kolegama iz američke ambasade prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji koji predviđa da se sukladno tom zakonu osnuje kompanija Južna plinska interkonekcija d.o.o. sa vlasništvom Vlade FBiH 100 posto i ja mislim da je tu rješenje. Moramo sjesti i naći pravi put da bi izbjegli ovakva pitanja i stvaranje tenzija oko strateškog pitanja”, naveo je Ćovidć dodajući kako bi ovaj projekat osvježio Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje