Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Izmijeniti Izborni zakon kako bi BiH dobila legitimno predstavljanje

Preuzmite sliku

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru  danas je održan sastanak rukovodstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, predvođena predsjednicima Draganom Čovićem i Ilijom Cvitanovićem.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji dvije stranke, ali i potrebi izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH, kako kažu, konačno stabilizirala i dobila legitimno predstavljanje tako da Hrvati, kao i drugi, “mogu birati svog člana Predsjedništva BiH, da Hrvati mogu birati svojih 17, a ne 12 ili 13 legitimnih predstavnika u federalni Dom naroda”.

Shodno odluci Predsjedništva HNS-a, i o opredjeljenju da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH, bila je jedna od tema danas održanog sastanka.

Delegacije su se složile kako se moraju konačno spriječiti bilo kakve zlouportebe u izbornom procesu, ali i da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH, na čemu će se i dalje insistirati.

Stranačke delegacije i danas su pozvale legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da se zajednički postigne dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH na načelima “legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama, skladno odluci Ustavnog suda BiH”.

“Konstitutivnost naroda natkrovljujuće je načelo, definirano u presudi Ustavnog suda BiH, i to je minimum principa koji se mora poštivati”, kazano je na sastanku.

Razgovarano je i o pripremama za zasjedanja Sabora HNS-a koje će se održati 26. januara 2019. godine. Na Saboru HNS-a će se donijeti strateški dokumenti budućeg političkog djelovanja Hrvatskog narodnog sabora, odnosno Hrvata u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: