Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Čović i Nikšić: Dogovorili smo resore za Vladu Federacije BiH

Preuzmite sliku

Dragan Čović je nakon sastanka u Mostaru rekao da su koalicijski partneri na nivou Federacije Bosne i Hercegovine potpisali dva sporazuma.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao da je pripremljeno sve što je potrebno za imenovanje Vlade FBiH. Rekao je da su sporazumi na tragu prethodnih dogovora na nivou BiH, a u skladu s ustavnim ovlaštenjima na nivou Federacije.

“Resore smo dogovorili, njih ukupno 16, o tome koliko će koja koalicija stranaka dobiti. Obavezali smo se na datume. Do 28. marta partneri trebaju dati imena ministara, da bi 29. aprila predsjednica Federacije izvršila imenovanje i uputila potpredsjednicima na potpisivanje”, rekao je Čović.

Najavio je da bi najkasnije do 6. aprila trebala biti održana sjednica Predstavničkog doma FBiH kako bi potvrdila imenovanje Vlade FBIH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem.

 • Lider SDP-a, rekao je da je današnji sastanak zamišljen da se izdefiniraju detalji oko imenovanja i saglasnosti članova Vlade FBiH.

  “Zahvalan sam na atmosferi, nismo se bavili bilo kim osim nama samima i onim što želimo da uradimo. Da u startu krenemo kako smo obećali, da prije imenovanja Vlade imamo konkretne obaveze koje vlada preuzima da provede zajedno sa parlamentima.

  Izgubili smo puno vremena, naše su želje bile da to bude ranije, ali svi smo svjesni limitirajućih faktora. Svi znamo šta je bilo, nećemo se vraćati na to”, kazao je Nikšić.

  On kaže da se očekuje, nakon američkih sankcija, da pravosuđe odradi svoj dio posla.

  “Da javnosti bude poznato ono što mi znamo, kako je izigrana volja birača u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Nikšić. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,