Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Hrvatska strana do kraja otvorila vrata za dogovor

Preuzmite sliku

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH usvojio je sedam zaključaka koji se tiču ​​aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini, au tim se zaključcima, među ostalima, navodi kako formalno-pravni uvjeti za raspisivanje općih izbora neće postojati ako se prethodno ne postigne sporazum o izmjenama izbornog zakonodavstva.

S tim u vezi, predsjednik HNS-a Dragan Čović pozvao je predstavnike bošnjačkih političkih i drugih stranaka na nastavak pregovora o izbornoj reformi.

U posljednjem zaključku navodi se kako će “u slučaju da se nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”

Na novinarsko pitanje da pojasni što to konkretno znači, Čović je na konferenciji za novinare kazao kako je tekst zaključak dovoljno jasan te da nema potrebe za daljnjim tumačenjem.

– Ne treba ni jedno pojašnjenje o pročitanim zaključcima, dovoljno su dugi, sadržajni i nedvosmisleni, odnosno jasni. Da li će netko željeti iz jedne rečenice, jednog od sedam zaključaka, izvlačiti neke zaključke, to ostavljam svakome na volju – odgovorio je Čović.

Dodao je kako bi bio najsretniji čovjek na svijetu da se pregovarački proces uspješno okonča u sljedećih deset dana i da se izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava stvara preduvjeti da se izborni proces organizira u najdemokratskoj proceduri.

Čović je naglasio kako su se svi članovi HNS-a bez iznimke obvezali dosljedno poštivati ​​ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

Prvi čovjek HDZ-a BiH i HNS-a najavio je kako će se pregovori o izmjenama Izbornog zakona nastaviti u Mostaru u utorak, 22. veljače.

– Dogovorilo smo se da u prvom dijelu nema predstavnika međunarodne zajednice, ali isto tako kada sam razgovarao s gospodinom Borrellom i gospodinom Sattlerom, dogovorilo smo se da je sasvim realno, ako bi ovaj iskorak išao dalje na tragu već utvrđenih opcija iz Neume, da idemo u nadogradnju, a tu mislimo na izvor dva člana Predsjedništva BiH u Federaciji, druge stvari smo manje-više usuglasili, onda bi krajem tjedna ili početkom drugog tjedna ponovno bilo okupljanje s predstavnicima međunarodne zajednice da završimo taj proces.

Hrvatska strana je do kraja otvorila vrata za dogovor, naručio je Čović, dodavši kako se nada da se prepozna i bošnjačka strana. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,