Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović: HDZ BiH će predložiti spajanje općih i lokalnih izbora 2018. godine

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako su izmjene Izbornog zakona BiH moguće do kraja godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Čović se medijima obratio nakon završetka 29. sjednice Predsjedništva BiH. Prema njegovim riječima, izmjene Izbornog zakona moguće je završiti do kraja godine.

“Što se tiče Izbornog zakona, kad je u pitanju Grad Mostar, siguran sam da je moguće završiti do kraja ove godine, tako da nema razloga da u cjelini ne izvršimo to, jer je to preduvjet za ono što nas čeka na kandidatskom putu”, naglasio je Čović.

Upitan zašto ga nije bilo u javnosti tokom izborne noći nakon završetka lokalnih izbora u BiH, Čović je naglasio kako je bio van BiH, ali je pratio rezultate izbora.

Istakao je kako su izborni rezultati iznenađenje, kako za njega, tako i za njegove kolege.

“Velika su iznenađenja, neka ostane stolački primjer po strani. Za mene su također iznenađenje rezultati, komentirat ću samo HDZ BiH. Sa te strane smo jako zadovoljni, a 18 načelnika za HDZ BiH je veliki iskorak. Raduje me naša nazočnost u svim vijećima, veseli me da imamo svoje predstavnike, što je veliki iskorak, velika obaveza. Zahvalnost onima koji podržavaju ono što radimo”, rekao je Čović.

Izjavio je kako će, u ime HDZ-a BiH, predložiti da se 2018. godine u BiH zajedno sa općim održe i lokalni izbori.

“Postoji vjerovatnoća, ako se slože, ići ćemo s inicijativom da se 2018. godine lokalni izbori održe skupa sa općim, kako ne bi imali svake dvije godine izbore, jer nas to opterećuje za naš euroatlantski put. Ja ću to iznijeti već početkom narednog tjedna. Što se tiče obaveza koje su nam stavljene u zadatak od strane Evropske unije (EU) to je početak naredne godine. Rokovi su vrlo tijesni, ali izvršivi“, istakao je Čović.

Jedna od neodgodivih obaveza BiH na putu ka EU je, kako je rekao, presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

“Ne vidim mogućnosti da taj proces ne završimo, nemamo još uvijek rješenje konkretno, tek ga treba dogovarati. Rok za to je do kraja naredne godine”, zaključio je Čović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,