Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čović: BiH je u najlošijoj političkoj situaciji od Dejtona

Preuzmite sliku

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocijenio je danas nakon neformalnog sastanka sa predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem i prvim zamjenikom Nikolom Špirićem da je BiH trenutno u najlošijoj političkoj situaciji od Dejtona.

“Kafa je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na nivou da smo se razumjeli”, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je istakao da je Republika Srpska i danas samostalan entitet, te da je to po Dejtonskom sporazumu definisano.

“Nemate problema oko toga, bar Dejton je to jasno definisao. I moja molba onima koji vole BiH jeste da čitaju Ustav, a ne da mi dolivamo i kažemo šta bi bilo dobro. Čini se da ćemo Ustav teško promijeniti”, smatra Čović.

On je dodao da ne želi komentarisati zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Imamo nametnuto rješenje, sve drugo može biti dogovor svih onih u parlamentu, a naznake šta bi ko volio, ne volio, suvišno je komentarisati”, rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

On je naveo da HDZ ima svoju viziju BiH, te da je to zemlja u kojoj će sva tri naroda biti do kraja ustavno ravnopravna.

“Davno sam rekao da nam niko ne može birati predstavnike”, dodao je Čović.

Čović je napomenuo da je i više puta rekao da se “etnički predznak može brisati”.

“Ali, nije to etnička odrednica, to neko miješa. Ne vidim predznake u Ustavu. Imamo jasnu odrednicu”, rekao je Čović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje