Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pružili podršku Milanu Tegeltiji

Preuzmite sliku

Na vanrednoj sjednici, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) dali su predsjedniku Milanu Tegeltiji puno povjerenje i podršku povodom napisa u medijima da je učestvovao u krivičnom djelu koruptivnog karaktera.

Na toj sjednici Vijeće je uputilo zahtjev i Tužilaštvu BiH da što prije obavi detaljne provjere i donese odluku, javio je BIRN BiH.

– Drugi zaključak je zahtjev Tužilaštvu BiH da hitno i efikasno provede temeljite provjere ovih članaka te eventualnih odgovornosti tih lica koja su eventualno počinila bilo kakvo krivično djelo, kako bi se svi oni koji su počinili krivična djela adekvatno sankcionisali, a oni koji nisu, kako bi se skinula ljaga s njihovog imena – rekao je Tegeltija.

Za te zaključke je glasalo 13 članova VSTV-a, a nijedan nije bio protiv niti suzdržan.

– Imao sam potrebu, kao predsjednik VSTV-a, da učinim jedan odgovoran i moralan čin – da se obratim članovima koje predstavljam, da tražim od njih da se pojedinačno izjasne da li imam njihovu podršku. Oni su se pojedinačno izjasnili i na kraju glasanja dali podršku mom daljem rukovođenju VSTV-om. Ja im se na tome zahvaljujem – kazao je Tegeltija.

Na vanrednoj sjednici Tegeltija je tražio da se članovi izjasne o medijskim izvještajima koje je okarakterisao kao ozbiljan pokušaj njegove lične i profesionalne diskreditacije, a novinske naslove je demantovao.

– Moram da kažem da me je ovo, prije svega kao čovjeka, kao profesionalca, sudiju, lično i izuzetno pogodilo. Ja sam čovjek koji potiče iz poštene porodice, od majke ljekara i oca profesora – rekao je Tegeltija.

Istaknuo je da se zbog tih naslova osjeća neprijatno, ružno i žalosno.

Također je naglasio da je povodom događaja koji su opisani u magazinu Žurnal dao jedan demanti i jednu objavu na društvenoj mreži.

– Ako sam bilo šta pogriješio u ovom događaju, ja sam pogriješio 100 puta, 200 puta, jer način na koji sam postupio jeste uobičajena praksa u radu predsjednika VSTV-a, ne samo mene nego i mojih prethodnika. Tog čovjeka sam jednom vidio u životu, a ovog posrednika, inspektora SIPA-e, vidio sam dva puta u životu, od kojih je jedan put bio kada smo sjedili u tom kafiću. Ako je to greška što sam ja to tada uradio, onda sam takvu grešku učinio 100, 200 ili 300 puta – kazao je Tegeltija.

Na sjednici, pored dva osnova u vezi s Tegeltijom i napisima u medijima, članovi VSTV-a raspravljali su i o stanju u pravosuđu te su usvojena još četiri zaključka.

Prvi od njih je da se traži od svih tužilaštava u BiH da se predmeti u kojima su podnesene prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija moraju smatrati prioritetima.

Drugi od tih usvojenih zaključaka je da VSTV zahtijeva od Kancelarije disciplinskog tužioca da prati poštivanje Etičkog kodeksa u svim njegovim segmentima, uključujući i javne istupe nosilaca pravosudnih funkcija.

Treći zaključak koji su usvojili članovi Vijeća jeste da Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH, nikada nije izjavila na sjednici VSTV-a da su Goran Nezirović, Branko Perić i Tomislav Ljubić – “trećerazredni službenici”.

Posljednji zaključak je da će Služba za informisanje ubuduće sve press konferencije/izjave članova VSTV-a snimati adekvatnom opremom.

Tegeltija je istaknuo da ga je na samom završetku sjednice šef kabineta obavijestio i donio mu dopis koji jedan advokat dostavlja VSTV-u, a u prilogu je bila koverta sa 200 KM.

– Ja sam upoznao članove Savjeta jer se desilo na samoj sjednici i ja sam isto to uputio nadležnom tužilaštvu, neka se nadležno tužilaštvo bavi tim slučajem – rekao je Tegeltija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,