Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Članovi Venecijanske komisije nastavljaju razgovore o izmjenama Izbornog zakona

Preuzmite sliku

Članovi Venecijanske komisije, koji borave u BiH, danas bi trebali nastaviti sastanke s relevantnim sudionicima izbora, u cilju pružanja stručne pomoći u procesu kontinuiranih rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda Federacije BiH.

Prema ranijim najavama, danas bi trebali razgovarati s predsjednicom Centralne izborne komisije BiH Irenom Hadžiabdić, a planirani su i odvojeni sastanci s predstavnicima političkih stranaka, kao i razgovor sa sekretarom Ustavnog suda BiH Zvonkom Mijanom.

Predviđen je i sastanak članova Venecijanske komisije sa Kolegijumom Parlamentarne skupštine BiH.

Jučer su razgovarali s predstavnicima SDA, HDZ-a BiH, SDP-a BiH, Demokratske fronte (DF) i SBB-a BiH.

Na ovom sastanku, osim iznošenja stavova i mišljenja predstavnika bh. političkih stranaka, koji su uglavnom ostali nepromijenjeni, nije bilo nikakvih konkretnih dogovora.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović je nakon jučerašnjeg sastanka kazao novinarima da će Venecijanska komisija samo dati savjete i mišljenje o tome šta je najbolje kada su u pitanju evropski standardi i prakse.

Dodao je da oni neće nametati rješenja niti će vršiti pritisak.

– Njihova uloga je da pomognu nama u BiH da dođemo do domaćeg rješenja koje će biti u skladu s evropskim standardima – naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH Zoran Mikulić kazao je da su članovi Venecijanske komisije saslušali mišljenja i obrazloženja prijedloga zakonskih rješenja bh. političkih predstavnika o načinu na koji se može izaći iz „izborne krize“, ali da nisu formirali nikakav stav niti mišljenje.

– To nije njihova primarna zadaća niti će oni davati bilo kakve instrukcije. Već su dali svoje mišljenje u pogledu zakonodavstva Federacije BiH i BiH, odnosno mišljenje koje su prethodno dali u stavu koji je sastavni dio odluke Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” – pojasnio je.

Mikulić je napomenuo da članovi Venecijanske komisije očekuju od predstavnika političkih stranaka u BiH da sami postignu neki konsenzus, pa da na osnovu toga dođu do zakonskog prijedloga na koji bi Venecijanska komisija potom dala svoje mišljenje.

Naglasio je da su tokom jučerašnjeg sastanka političke stranke uglavnom ostale pri svojim ranijim stavovima. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje