Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Članovi Predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Japana

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova Japana Motegijem Toshimitsuom, koji boravi u posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Članovi Predsjedništva BiH su informisali ministra Toshimitsua o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH i bh. putu ka punopravnom članstvu u EU. Ministar Toshimitsu je naglasio da će Japan nastaviti s podrškom BiH na njenom putu ka EU.

    Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.

    Istakli su da je Japan jedan od najznačajnijih donatora u Bosni i Hercegovini, gdje se prioritetna područja pomoći odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i kulturu. Zahvalili su i za pomoć Japana tokom katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine.

  • Ministar Toshimitsu je informisao članove Predsjedništva BiH o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko 8 miliona KM koja će se realizovati u okviru Programa ekonomskog i socijalnog razvoja Vlade Japana. Ova sredstva su namijenjena za jačanje kapaciteta nadležnih organa BiH za upravljanje migrantskom krizom. Kazao je i da će Japan uputiti grant pomoći za deminiranje u vrijednosti od oko 800.000 KM a sporazumi o realizaciji obje donacije su potpisani danas u Sarajevu.

    Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj pandemiji izazvanoj virusom COVID-19. U tom kontekstu, članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Japana na doniranoj pomoći u iznosu od oko 1.500.000 KM, iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje