Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Član “Srebreničke trojke” Behudin Husić pušten iz pritvora

Preuzmite sliku

On je nakon hapšenja čekao šest dana da bude izveden pred sud, a podaci o eventualnim mjerama zabrane još uvijek nisu poznati

Nakon što je jučer bilo održano ročište o ukidanju pritvora Behudinu Husiću, on je danas pušten iz zatvora Okružnog suda u Bijeljini.

Njegov izlazak iz pritvora dolazi sedmicu nakon što je on bio uhapšen 14. sepetembra po međunarodnoj potjernici koju za njim raspisao Okružni sud u Bijeljini. SIPA je po nalogu Okružnog tužilaštva Bijeljina uhapsila Behudina Husića zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, a osim toga, optužen je kao saizvršioc za ubistvo četiri osobe srpske nacionalnosti u mjestu Krušev Do kod Srebrenice.

On je nakon hapšenja čekao šest dana da bude izveden pred sud,  a podaci o eventualnim mjerama zabrane još uvijek nisu poznati.

Podsjećamo, Behudin Husić je preživio kolonu smrti 11. jula 1995. godine.

1996. godine pripadnici tadašnjeg IFOR (međunarodne vojne trupe u BiH) su u šumama oko Srebrenice otkrili šestoro ljudi koji su se krili 10 mjeseci nakon što su uspjeli preživjeti genocid počinjen u Srebrenici. Umjesto da ih zaštite, vojnici su ih predali policiji u Zvorniku. Tada počinje agonija za Behudina Husića, Nedžada Hasića i Ahmu Harbaša. Nakon višednevne torture, koja je uključivala svakodnevno premlaćivanje, od njih trojice je iznuđeno priznanje da su ubili četvoricu drvosječa srpske nacionalnosti.

Na osnovu ovog iznuđenog priznanja njih trojica su pred Okružnim sudom u Bijeljini 1996. godine osuđeni na po 20 godina zatvora. Ova presuda je naknadno ukinuta i cijeli proces je vraćen na početak, a Husiću, Hasiću i Harbašu je dozvoljeno da se brane sa slobode. Oni više nikada nisu imali hrabrosti da se pojave na suđenju, plašeći se novog hapšenja uz spoznaju šta su sve preživjeli 1996. godine. Na ročištima su ih zastupali njihovi advokati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,