Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Civilna zaštita TK: Nema prijavljene materijalne štete prouzrokovane zemljotresom

Preuzmite sliku

Danas oko 15 sati i 2 minute zemljotres jačine 4,7 stepeni po Rihteru sa epicentrom 6 kilometara sjeverno od Mramora pogodio je ovo područje.

Mnogi građani dobro su osjetili podrhtavanje tla što je kod mnogih izazvalo strah i paniku. Iz operativno centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, za Tuzlanski.ba je potvrđeno kako do sada nema prijavljene materijalne štete uzrokovane podrhtavanjem tla.

Podsjetimo, ovo područje je u posljednjih nekoliko mjeseci pogodilo više manjih zemljotresa, ali na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava i materijalne štete.

Nedavno su iz Seizmološkog zavoda Federacije BiH za Tuzlanski.ba kazali da građani nemaju razloga za strah i paniku.

– U posljednje vrijeme na teritoriji naše zemlje pojavilo se više podrhtavanja tla, međutim ne radi se o nekoj posebnoj aktivnosti. To je redovna aktivnost, bilans slobodne seizmičke energije je konstantan. Zemljotresi nisu velike jačine i time se oslobađa seizmička energija na pojedinim područjima i smanjuje se vjerovatnoća od pojave jačih zemljotresa – rekao je za Tuzlanski.ba seizmolog, Ivan Brlek.

Brlek dodaje kako je Bosna i Hercegovina negdje pri vrhu u Evropi što se tiče seizmičke aktivnosti.

– U evropskom smo vrhu, međutim puno veći zemljotresi javljaju se na područjima poput Italije, Grčke, Albanije… Kod nas zemljotresi nisu razorne snage i po nekim statističkim metodama ne očekujemo pojavu katastrofalnih zemljotresa, tako da nema razloga za paniku – kazao je naš sagovornik.

Ipak, u slučaju da se dogodi zemljotres, Brlek savjetuje da građani budu skoncentrisani u tom trenutku.

– Savjet je, recimo, udaljiti se od nekih objekata gdje bi se moglo očekivati rušenje dimnjaka ili padanje crijepova sa krova. Najvažnije je biti skoncentirsan i ne paničariti u trenutku zemljotresa i ništa se loše neće dogoditi – zaključio je seizmolog Ivan Brlek.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje