Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čimburijadom planinari iz BiH i Hrvatske obilježili dolazak proljeća

Preuzmite sliku

U znak dolaska proljeća Planinarsko društvo Tajan – Lisac Zenica organiziralo je tradicionalnu manifestaciju “Planinarska čimburijada” na planini Lisac, kojoj je ove godine prisustvovalo oko 200 ljubitelja prirode iz raznih planinarskih društava iz BiH i Hrvatske.

Planinari su hodili snijegom pokrivenom stazom, koja vodi iz sela Bukovica do planinarskog doma Lisac (1.012 m.n.v.). Na stazi je bilo tridesetak centimetara snijega.

U domu su ih domaćini dočekali toplim prostorijama i u, skladu s tradicijom, počastili planinskim čajem i čimburom, koji se sprema od jaja i ljekovitog srijemoša (divlji bijeli luk).

Sekretar Društva Bernadin Kapo kaže Feni da većina planinara godinama dolazi na tu manifestaciju obilježavanja dolaska proljeća na Liscu, a oduševljeni su ukusom čimbura koji im domaćini spreme.

– Da bi se ispoštovala tradicija i gosti bili zadovoljni, ispod snijega uspjeli smo pronaći srijemoš – kazao je.

Čimburijadom na Liscu planinari se tradicionalno priključuju i obilježavanju 20. marta – Dana Grada Zenice.

Ipak, zabilježena je i jedna intervencija pripadnika Gorske službe spašavanja Stanice Zenica koji su, kako je kazao Kapo, uspješno transportovali planinarku A.K. kojoj je pozlilo usljed napada bubrega.

– Brzom intervencijom GSS Zenica, transportovana je do sela, odakle je prevezena do Stanice hitne medicinske pomoći. A.K. je poslije pružene prve pomoći upućena na kućno liječenje – kaže Kapo.

Planinarsko društvo Tajan – Lisac Zenica zahvaljuje članovima GSS Zenica za brzu i uspješnu intervenciju, a GSS Stanica Zenica pripadnicima DVD-a Zenica za pomoć prilikom transporta spasilaca i opreme do sela Bukovica, kao i Službi Civilne zaštite Zenice od kojih imaju stalnu podršku. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje