Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cikotić: Nijednom se naukom ne manipulira toliko kao sa historijom

Preuzmite sliku

Okrugli sto o temi “Armija i MUP Republike Bosne i Hercegovine – stubovi odbrane države Bosne i Hercegovine”, u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija (NVO) Bosne i Hercegovine, održan je danas u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu.

Cilj okruglog stola, kako su istaknuli organizatori, jeste afirmacija časne odbrane domovine od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine i vrijednosti otpora agresiji od 1992. do 1995.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić istaknuo je da je današnji govor o prošlosti privid jer se u suštini govori o našoj sadašnjosti, našoj budućnosti.

– Nijednom se naukom ne manipulira toliko kao historijom, ali se te manipulacije ne dešavaju u svrhu interpretacije prošlosti već zbog postizanja nekakvih ciljeva danas i u budućnosti – kazao je Cikotić.

On je naglasio da se tako manipulira mnogim činjenicama o karakteru rata, o odgovornosti za zločine, za pogrešne politike…

-Cilj ovog okruglog stola je da u mjeri, koliko je to moguće, te prevare i neistine demaskira ,a da činjenice, istine i jedno pravilno razumijevanje situacije približi onima koji imaju interes za to -kazao je ministar Cikotić

Predsjednik Saveza bošnjačkih NVO Bosne i Hercegovine Mirsad Spahić kazao je da kultura sjećanja mora biti institucionalna i svakodnevna briga.

Generalni pokrovitelj današnjeg okruglog stola je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca Mirza Terzo kazao je da je važna organizacija okruglog stola o ulozi Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, te govor o prošlosti, da bi se govorilo o istini, o časnoj borbi, jer postoje oni koji nastoje to umanjiti, omalovažiti…

On je rekao da će Vlada Federacije i ministarstva za pitanja boraca i invalida davati i dalje podršku ovakvim događajima.

Govoreći o upoznavanju mladih generacija sa prošlošću u BiH kroz obrazovni sistem, Terzo je napomenuo podijeljenost obrazovanja na Kantone i istaknuo čvršću potrebu za proučavanjem dijela historije koji se odnosi na agresiju na BiH u osnovnim i srednjim školama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje