Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cikotić: Izraelsko-palestinski sukob rješavati miroljubivim instrumentima

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je danas kako izraelsko-palestinski sukob, kao i mnoga druga otvorena pitanja, treba riješavati civilizirano, diplomatskim i miroljubivim instrumentima relevantnih i zainteresovanih aktera, podsjećajući na zvanični stav Bosne i Hercegovine.

Kazao je to, komentirajući novinarski upit o kontroverzama u vezi s podrškom jednoj ili drugoj strani u spomenutom sukobu, a u kontekstu tvita izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kojim je, među ostalim zemljama, zahvalio i BiH na podršci. Cikotić je dodao da Izrael ne može imati podršku za rješavanje mnogih pitanja nasiljem, te da BiH ne može stati iza nasilja, ocijenivši Netanyahuov istup neutemeljenim.

Kako je pojasnio, radi se o pitanju koje dugo traje i koje ima veoma kompleksne korijene i veoma složenu međunarodnu i političku konotaciju.

“Evropa u značajnoj mjeri priznaje da nije sposobna riješavati izraelsko-palestinski sukob, dok predsjednik Biden (predsjednik SAD-a Joe Biden op.a.) pokušava da umjerenijim i odmjerenijim postupcima pristupi ovom složenom pitanju, svjestan da se ne može ni brzo, ni lako doći do trajnog i stabilnog rješenja.”, precizirao je Cikotić.

Mišljenja je kako je suština stava Bosne i Hercegovine, kao i mnogim prethodnim situacijama, da bude na strani univerzalnih principa i općeprihvaćenih vrijednosti, odnosno se zalaže za ono što je sačuvalo i BiH, te da treba podržati civilizirani dijalog između relevantnih institucija Izraela i Palestine kako bi se iznašlo rješenje prihvatljivo za obje strane. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,