Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cikotić: Cilj je upravljati migrantskom krizom s nivoa države, a ne kantona

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić boravi danas u zvaničnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu gdje je održao sastanak s predstavnicima USK i gradonačelnika Bihaća. Cikotić je najavio niz mjera kako bi se efikasnije upravljalo migrantskom krizom i to s nivoa države, a ne nivoa kantona i grada kao što je to do sada bio slučaj.

“Imam znatno konkretniju sliku kako Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom učiniti konkrektnijim, efikasnijim i upotrebljivijim. Ima sedam prioriteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti i dogovorili smo mehanizme koji su neposredniji i konkretniji u saradnji između kantonalnih i gradskih institucija sa institucijama države BiH s ciljem da taj plan bude konkretnije primjenjivan, da građani osjete jedan viši stepen sigurnosti u svojim domovima i prostorima na kojima žive, a da institucije države postigne efikasniji nivo upravljanja migrantskom krizom”, rekao je Cikotić.

Istakao je kako je cilj da se migrantskom krizom upravlja više iz institucija BiH, a manje iz institucija USK i Grada Bihaća na kojim je do sada bio najveći dio tereta.

“Migrantska kriza je globalni, kompleksni problem. Ako očekujete da ćete ovdje dobiti neke mađioničarske formule kojima ćemo zaustaviti taj tok – BiH neće spriječiti niti zaustaviti kretanje migranata. Na prvom mjestu poboljšati kapacitet i sposobnost rada granične policije i pojačati kontrolu istočne granice. Imamo obećanja i evropskih institucija i domaćih institucija da ćemo s nizom kadrovskih i drugih rješenja, upotrebom tehničkih sredstva podići nivo kontrole istočnih granica u Srbiji i Hrvatskoj i smanjiti broj migranata koji ulaze u BiH”, rekao je Cikotić.

Naglasio je kako će nastojati da iz domaćih i međunarodnih fondova povećaju budžet, odnosno finansijska sredstva u ove svrhe.

“Nastojat ćemo da popravimo kvalite međuagencijske saradnje kako horizontalno tako i vertikalno. Bihać i USK su primorani da međusobno sarađuju, ali i tu ima prostora za efikasniju saradnju. Donijet ćemo i niz mjera za preispitivanje odgovornosti institucija koje su odgovorne. Zašto se neke stvari propuštaju na način na koje se propuštaju na način na koji se to do sada radilo. Ići ćemo s konkretnijim postupcima kako bi sve bilo usklađeno s domaćim i međunarodnim zakonodavstvom”, rekao je Cikotić.

Kazao je i to kako je Oliver Varehyli dao obećanje da će EU pomoći u tehničkom i tehnološkom osposobljavanju institucija koje su odgovorne za granice, ali da je on više sklon oslanjanju na vlastite kapacitete za koje smatra da ih imamo.

“Ovo je početak. Danas nisam donio nikakva obećanja. Mislim da možemo popraviti način primjene postojećih zakona i rada tijela. S direktorima službi još nisam obavio razgovore to će vjerovanto uslijediti tokom naredne sedmice, ali boravak u USK mi je koristio kao izuzetna priprema za to”, zaključio je Cikotić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje