Petak, 24. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CIK potvrdio rezultate izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu na kojoj su potvrđeni rezultati Općih izbora u zemlji održani 7. oktobra. Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je da će mjesto jednog člana Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH biti popunjeno naknadno kao i jedan mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba.

Petrić je napomenuo da je bilo mnogo zahtjeva za ponovna brojanja glasačkih listića, da su neki zahtjevi prihvaćeni dok je većina tih zahtjeva odbijena. „Ponovna brojanja listića nisu donijele neke nove rezultate“, rekao je Petrić, prenosi Patria.

CIK je odbio sve zahtjeve za poništavanje izbora. „Sud BiH je potvrdio sve odluke CIK-a“, rečeno je u toj komisiji.

Predsjednik CIK-a rekao je i to da je zadnja dva dana pred izbore bilo pokušaja da se izbori u BiH sabotiraju, na način da su povučeni neki birački odbor, ali da je taj problem prevaziđen uz velike napore općinskih izbornih komisija.
Opće izbore u BiH pratilo je 6.207 posmatrača.

Na pitanje koji to politički subjekti su pokušali da odgode izbore povlačenjem biračkih odbora, Petrić je kazao da istražuju i prave analizu ko i zbog čega je odustao dva dana od toga da bude član biračkog odbora.

„Ima tu velikog posla. Bit će javnost obaviještena o tome“, rekao je Petrić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,