Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

CIK objavio spisak registrovanih birača, šta uraditi ukoliko je preminula osoba na njemu?

Preuzmite sliku

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

“Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 08.05.2024. godine, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača. Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz Centralnog biračkog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu)”, navode iz CIK-a.

Poziv državljanima BiH

Centralna izborna komisija BiH pozvala je sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

“Pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2024. godine”, navode iz CIK-a BiH.

Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom „Da li ste registrovani“.

Upute za registrovanje birača iz inostranstva

Državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori od dana raspisivanja izbora do 23.07.2024 do 24:00 sata.

Kako biste podnijeli prijavu za glasanje izvan Bosne i Hercegovine neophodno je da se: 1. Prijavite na portal e-Izbori s vašim pristupnim podacima; 2. Unesite vaše lične podatke; 3. Učitajte skenirane dokumente; 4. Nakon učitavanja dokumenata pritisnite dugme „Pošalji zahtjev“.

O izborima u BiH 2024.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,