Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CIK: Lokalni izbori u BiH odgođeni za novembar, neophodno obezbijediti 4,5 miliona eura

Sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu još nije usvojen.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su prvobitno bili planirani za 4. oktobar, bit će pomjereni za novembar, potvrđeno je Al Jazeeri.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je 7. maja odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 4. oktobra 2020. godine, osim za grad Mostar.

Međutim, sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu još nije usvojen.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem marta je usvojilo Nacrt budžeta bez saglasnosti predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska.

Mjesec ranije je Narodna skupština RS-a donijela odluku po kojoj se od predstavnika RS-a traži da obustave donošenje bilo kakvih odluka u institucijama Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno promjene izbora ustavnih sudija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je odlučilo da se nacrt budžeta vrati opet na Vijeće ministara i prilagodi potrebama izazvanim pandemijom korona virusa.

Krajnji rok da se novi nacrt dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je 31. maj, a do tada se Bosna i Hercegovina još uvijek privremeno finansira.

Dodik i Čović protiv novih članova CIK-a

Izborni zakon Bosne i Hercegovine popisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta Bosne i Hercegovine, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica, tako da je procjena CIK-a BiH da je za organizaciju izbora neophodno 4,5 miliona eura.

Krajnji rok za da se osiguraju ova sredstava bio je 22. maj.

CIK BiH se 30. aprila obratio Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi, međutim, dobio je odgovor da nema dovoljno sredstava.

Ppredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem u srijedu da novca ima i da nije problem da se sredstva odobre, ali da se to neće desiti dok se ne ponište odluke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izboru članova CIK-a BiH, koje smatra nezakonitim.

S ovim se složio i Čović.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je saopćila da je razočarana nedavnim izjavama Dodika i Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi s održavanjem izbora.

Uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava CIK-a BiH vlasti riskiraju da naruše ustavni poredak i funkcionisanje demokratije.

Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana Bosne i Hercegovine i bilo bi u suprotnosti s opredjeljenjima Bosne i Hercegovine kao države članice OSCE-a da organizira i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a.

OSCE: Zakon, a ne političke blokade

“Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja”, navodi se u saopćenju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Sve primjedbe u vezi s procesom imenovanja članova CIK-a BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada.

Misija OSCE-a poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja CIK-a BiH.

U sastavu te institucije trebaju raditi visokokvalificirane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provedbu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na potpuno neovisan i nepristrasan način.

“Naglašavamo da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u Bosni i Hercegovini i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebale usmjeriti svoju pažnju i postupke”, zaključila je Misija ESCE-a u Bosni i Hercegovini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje