Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

CIK konačno donosi odluku o popuni Doma naroda FBiH

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine trebala bi danas da donese uputstvo o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na stolu je nekoliko prijedloga koji dolaze od članova CIK-a.

Na dnevnom redu današnje sjednice CIK-a je prijedlog Uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom.

CIK BiH na sjednici sredinom novembra razmatrao je načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Kako bi članovi CIK-a imali sve informacije potrebne za donošenje odluke, dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku FBiH zatraži da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati u sjedištu CIK-a. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,