Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

CIK: Koalicija DF/GS i kandidatkinja Adna Pandžić novčano kažnjeni zbog širenja govora mržnje

Preuzmite sliku

Na 58. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine je potvrđeno kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3000 KM

Koalicija DF/GS i kandidatkinja za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adna Pandžić novčano kažnjeni zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. augusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog Facebook statusa kandidatkinje za načelnicu u kojem je, između ostalog, povorku ponosa nazvala “povorkom stida” šireći netrpeljivost i govor mržnje prema LGBTIQ osobama.

Na 58. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine je potvrđeno kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3000 KM.

Pozdravljamo ovu odluku, ali isto tako pozivamo sve kandidate/kinje i političke stranke u BiH da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost, kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu. Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonima naše države”, navode organizatori Povorke ponosa i pozivaju sve građane/ke da prijave svako kršenje Izbornog zakona, kao i svaki govor mržnje i netrpeljivost koji bude upućen u narednom periodu a koji se odnosi na LGBTIQ osobe.

Dovoljno je uputiti pismenu žalbu na mail kontakt@izbori.ba u kojoj ćete navesti ko je, kad i gdje širio govor mržnje i pozivao na netrpeljivost. Zaustavimo govor mržnje! (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje