Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

CIK kaznio SDA sa 3.000 KM, a Prevljaka sa 4.000 KM zbog govora na skupu

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku danas da kazni SDA sa 3.000 KM i Fikreta Prevljaka, kandidata za načelnika Općine Ilidža sa 4.000 KM, zbog korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK BiH je donio ovu odluku zbog Prevljakovog govora tokom predizbornog skupa na za koju iz Naše stranke navode da je upućena predsjedniku te stranke Peđi Kojoviću i u prijavi su naveli da predstavlja prijetnju po život Predraga Kojovića. Za ovaj prijedlog pet članova CIK-a je bilo “za”, dok su Suad Aranutović i Ahmet Šantić glasali “protiv”.

S novčananom kaznom od 3.000 KM sankcionisana je i stranka A-SDA te njihov kandidata sa 4.000 KM zbog prijetnje i nasilničkog ponašanja kandidata prema glavnoj i odgovornoj urednici RTV Visoko tokom debate.

Danas je, po prijavi SDA stranke, kažnjena i stranka Narod i pravda čiji je kandidat E.P.  na Facebook profilu objavio skenirani obrazac podnesenog prigovora uz tekst u kojem spominje SDA u negativnom kontekstu u vrijeme predizbone šutnje. NiP-u je izrečena kazna u iznosu od 3.000 KM. Prvobitno je bila predložena kazna u iznosu od 2.000 KM, ali pošto ovoj NiP-u nije prvo kršenje zakona, na prijedlog Vanje Bjelice-Prutine kazna je povećana na 3.000 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje