Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

CIK BiH započeo transport neosjetljivog biračkog materijala

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je započela transport neosjetljivog biračkog materijala, jutros u pet sati je sedam kamiona krenulo ka 37 opština širom Bosne i Hercegovine.

Svi kamioni imaju policijsku pratnju do završetka isporuke, a u narednih pet dana ovaj materijal će, u skladu s unaprijed definisanim planom, doći u sve općine u Bosni i Hercegovini gdje će ih preuzimati općinske i gradske izborne komisije, a u Brčko Distriktu Izborna komisija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Neosjetljivi glasački materijal čine kandidatske liste (posteri), plakati, glasačke kabine i dio potrošnog materijala (olovke, stikeri, gumice i slično).

Istovremeno, edukativni timovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su, u skladu s Planom i programom obavezne edukacije članova organa za provođenje Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, završili edukaciju općinskih i gradskih izbornih komisija i Izborne komisije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Obuka je realizirana u periodu od 29. augusta do 2. septembra u Bihaću, Banja Luci, Tesliću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu, a sastojala se od teorijske i praktične obuke o procedurama glasanja i brojanja glasova, te o načinu izvještavanja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Timove su činili članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i službenici i zaposlenici Sekretarijata CIK-a BiH.

Gradske i općinske izborne komisije, kao i Izborna komisija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine su, uz biračke odbore, organi za provođenje izbora. Članovi ovih organa su imenovani na mandate od sedam godina (dok se članovi biračkih odbora imenuju za svake izbore) i obavezni su stalno se obučavati tokom obavljanja mandata u skladu sa planom i programom edukacije koje donosi Centralna izborna komisija BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,