Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

CIK BiH: Sutra počinje kampanja za izbore u Mostaru

Preuzmite sliku

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Loakalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru, koji će se održati u nedjelju, 20. decembra 2020. godine sutra, 20.11.2020. godine službeno počinje izborna kampanja i traje do 19.12.2020. godine do 07:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja, saopćeno je danas iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u saopćenju, o odredbama Izbornog zakona BiH izborna kampanja se definira kao „period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima“.

”Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo:

1) voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju;

2) organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i

3) štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Podsjećamo, političkim subjektima je zabranjeno:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost,

3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima;

7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta;

Jedna od zakonskih zabrana na koju Centralna izborna komisija BiH posebno skreće pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”, saopćeno je.

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

Centralna izborna komisija BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Gradu Mostaru proteknu u demokratskom okruženju, saopćeno je danas iz CIK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje