Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

CIK BiH kaznio SDA zbog Bege Gutića, a Nezavisni blok zbog Fuada Kasumovića

Dva politička subjekta odnosno Stranka demokratske akcije (SDA) i Nezavisni blok (NB) te dva kandidata Bego Gutić i Fuad Kasumović novčano su kažnjeni od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Iz CIK-a BiH je utvrđeno da je Stranka demokratske akcije, odgovorna što je Bego Gutić, kandidat ovog političkog subjekta za Skupšinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH 19. septembra 2018. godine na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Banovići selo, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu se, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka j).

Iz CIK-a su naveli da se Gutić dodatno kažnjava za 1.500 KM zbog kršenja izbornih pravila na istoj lokaciji.

“Utvrđeno je da je politički subjekt Nezavisni blok, odgovoran što je Fuad Kasumović, kandidat ovog političkog subjekta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 13.09.2018 godine tokom pauze u snimanju debatne emisije na N1 televiziji, zbog prijetnji upućenih pristalici drugog političkog subjekta prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 4) Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu se, na osnovu odredbe člana 6.7 stav (1) tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka g) Izbornog zakona BiH”, kažu iz CIK-a.

Izrečena je novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, a Kasumović je dodatno kažnjen u istom iznosu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje