Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

CIK BiH: Izlaznost na ponovljenim izborima u Doboju 55,43 posto, u Srebrenici 42,87

Preuzmite sliku

Odziv birača na ponovljenim izborima u Doboju je 55,43 posto, a u Srebrenici 42,87 posto, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK), javlja Anadolu Agency (AA).

Danas su održani ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

”Biračka mjesta su zatvorena večeras u 19 sati, osim tri biračka mjesta u Doboju koja su zbog kašnjenja u otvaranju zatvorena iza 19 sati, odnosno zadnje biračko mjesto je zatvoreno u 19,40 sati. Odziv birača na ponovnim izborima u Doboju je 55,43 posto, a u Srebrenici 42,87. Navedeni odziv odnosi se na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i 89 biračkih mjesta u Doboju. Kompletan odziv za cijele izborne jedinice Doboj i Srebrenica će biti naknadno objavljen”, saopćeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH će prve preliminarne nekompletne rezultate sa redovnih biračkih mjesta sa izbora u Doboju i Srebrenici, održanih 15.11.2020. godine i ponovljenih danas, saopćiti na pres-konferenciji u ponoć.

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija poništila lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane u novembru 2020. zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotovale su probosanske stranke okupljene oko Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte. Ranije su iz Inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotuje ponovljene izbore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,