Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijene u skupštinskim restoranima: Bh. političari kafu plaćaju 0,50, a supu 1,50 KM

Preuzmite sliku

Cijene hrane usljed inflacije svakodnevno rastu, ali politički zvaničnici u oba bosanskohercegovačka entitetska parlamenta u tamošnjim restoranima izdvajaju znatno manja sredstava nego građani u drugim ugostiteljskim objektima.

Cijene hrane i napitaka u okviru restorana Narodne skupštine Republike Srpske su značajno manje nego u drugim ugostiteljskim objektima, jer cijene pića nisu mijenjane od prvog marta 2020. godine.

Tako je cijena domaće kafe 0,50 konvertibilne marke, espresso kafe 0,60, mineralne vode u staklenoj flašici 0,70, koliko košta i prirodna voda u flašici, dok coca-cola (0,25 litara) košta 1,20 KM, kazali su za Nezavisne iz Ugostiteljskog servisa Vlade RS-a.

Međutim, do poskupljenja je ipak došlo u segmentu hrane pa tako zastupnici u Narodnoj skupštini RS, sada omlet sa šunkom umjesto 2,20 plaćaju tri KM, dok su palačinke s mesom također poskupjele sa 2,50 na 3,50 KM. Također, teleća ili mađarska čorba, umjesto 2,50 KM, od februara košta tri KM, a goveđa supa sada umjesto 1,30 košta 1,50 KM.

Ni u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, u Parlamentu Federacije BiH, cijene su daleko povoljnije u tamošnjem restoranu nego što plaćaju građani u ugostiteljskim objektima. Tako zastupnici u federalnom parlamentu supu plaćaju 1,50 KM bez obzira o kojoj se vrsti supe radi dok sok u flašici košta 1,50 KM, a 0,2 litre mineralne vode košta 0,50 KM, navode Nezavisne.

Izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, Murisa Marić kazala je da je da je ovdje riječ o apsurdnoj situaciji.

Ljudima koji imaju najveća primanja omogućeno je da piju kafu za 0,50 KM, dok ostali smrtnici, od kojih mnogi imaju preniske plate, plaćaju 2,50 marke. Sit gladnom ne vjeruje. Ovo je apsurd života na ovom prostoru, kazala je za Nezavisne Marić.

Na kraju politički analitičar Vehid Šehić pojasnio je da i je ovo pokazatelj da je u Bosni i Hercegovni politika više intereseno, a ne ideološko zanimanje, pišu Nezavisne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje