Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Christian Schmidt obišao Bijeljinu

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je u utorak Bijeljinu.

Sastao sa predstavnicima lokalne zajednice kako bi se upoznao sa socio-ekonomskim perspektivama tog dijela Bosne i Hercegovine, upoznao se i sa potrebama i izazovima lokalnog stanovništva. Posebno raseljenih osoba, povratnika i najugroženijih kategorija stanovništva, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je posjetio stambeno naselje “Pet jezera”, koje je prvobitno izgrađeno da bude privremeni alternativni smještaj.

Christian Schmidt: Raspitovao se u uslovima života

Na sastanku sa stanarima tog naselja, visoki predstavnik se raspitivao o uslovima života i izazovima sa kojima se suočavaju stanari ove zajednice.

Sastanku je također prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

U saopćenju se navodi da je Schmidt  izrazio nadu da će nadležni organi vlasti brzo riješiti sva pravna pitanja. Tako bi stanari mogli regulirati svoja vlasnička prava u skladu sa odgovarajućim pravnim okvirom.

“Potrebe građana moraju imati prioritet u odnosu na sve drugo, kako bi se pronašlo pravno utemeljeno rješenje”, rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da će nastaviti pratiti dešavanja u vezi s ovim pitanjem.

Na sastanku sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samirom Camićem i Emirom Muslijem, visoki predstavnik je upoznat sa položajem bošnjačke zajednice u Bijeljini, njihovim ključnim pitanjima i problemima, te odnosima sa lokalnim organima vlasti.

Visoki predstavnik Schmidt je istakao važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promoviranju mirnog suživota, saradnje i prosperiteta u BiH.

Tokom posjete, Schmidt se sastao i sa Draganom Jokovićem i Radmilom Tubić. Oni su predstavnici nevladine organizacije Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin”.

Ključna pitanja

Informirali su visokog predstavnika o aktivnostima koje provodi ova nevladina organizacija na rješavanju ključnih pitanja koji su u osnovi problema niske stope inkluzije romske zajednice. To su siromaštvo, rješavanje stambenog pitanja i predrasude.

Tokom održanih sastanaka, visoki predstavnik je naglasio potrebu za provođenjem svih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma. Posebno onih koji se odnose na uklanjanje diskriminacije te pravo na povratak koje je zagarantirano Aneksom VII.

“To će zahtijevati sveobuhvatan angažman svih segmenata društva. Organa vlasti, nevladinih organizacija, medija i vjerskih zajednica.

Krajnji rezultat će biti napredna i prosperitetna Bosna i Hercegovina za sve koji u njoj žive”, zaključio je visoki predstavnik, navodi se u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje