Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri vjerska poglavara zajedno se pomolili za sve žrtve rata u BiH

Preuzmite sliku

Vjerski poglavari četiriju tradicionalnih religija u Bosni i Hercegovini danas su u prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu zajedno uputili molitvu za sve žrtve proteklog rata u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Molitvu su predvodili reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Kavazović je tom prilikom poručio da je veoma radostan da se ovdje u BiH nakon teške prošlosti zajednički prisjećaju žrtava te da se osuđuje svako negiranje žrtava, bez obzira odakle dolazile.

“Mi kao ljudi, a prije svega i kao vjerski dostojanstvenici, cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH i isto tako ja se zalažem da osuđujemo svakog zločinca, bez obzira na ime i prezime. Ovaj današnji dan potvrđuje našu zajedničku opredijeljenost da se sjećamo žrtava i, naravno, da iz onoga što nam se dogodilo uzmemo pouku i naučimo lekciju”, rekao je Kavazović.

Istakao je i kako vjeruje da su religijske zajednice u BiH u proteklom periodu radile dosta na izgradnji međuvjerskog dijaloga i saradnje.

“Mislim da su se religijske zajednice trudile da povrate život u lokalne zajednice, jer se tamo, ustvari, život odvija. A što se tiče politika, one naravno imaju svoje razloge zašto se ponašaju tako kako se ponašaju. Nismo uvijek sretni onim što politike čine. Ponekad smatram da politike koriste našu multietničnost u državi i suprotstavljaju narode jedni drugima, ali i tu, naravno, ne trebamo izjednačavati sve”, dodao je reisu-l-ulema.

Komentarišući postavljanje križa u Stocu, Kavazović je istakao kako se mora voditi računa o tome da nečiji potezi ne uvrijede druge ljude i njihovu zajednicu.

“U Bosni i Hercegovini ima dovoljno i munara i tornjeva. I križeva i polumjeseca već imamo sasvim dovoljno. Ne mislim da je dobro da ih postavljamo na svakom mjestu. Iako trebamo naravno poštovati i križ i polumjesec, to su simobli naših naroda. Ali trebamo voditi računa da li ćemo time možda izazvati nemir kod drugih vjerskih zajednica”, kazao je Kavazović.

Kardinal Puljić je istakao da je uvijek vrlo važno poduzimati napore u borbi protiv mržnje i negiranja prava drugih ljudi.

“To što se dogodilo nemilo u Drugom svjetskom ratu i poslije rata, danas čovječanstvo nije svjesno koliko je važno da se borimo protiv takvih elemenata kao što je mržnja, isključivost, nijekanje prava čovjeka ili ugrožavanje dostojanstva čovjeka”, rekao je Puljić, napominjući da je i današnja molitva važna u cilju izgradnje ozračja poštivanja različitosti jer će se tada, kako je kazao, svaki pojedinac istinski osjećati sigurnim i imati perspektivu života.

Nakon zajedničke molitve, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća BiH, Jakob Finci i zamjenica glavnog direktora USAID-a Bonnie Glick potpisali su novi ugovor.

“Danas ovdje svjedočim napretku. Svijet prati BiH, njen model tolerancije i saradnje među liderima kako bi se smanjile tenzije i smanjila mržnja. Danas je svijetu potreban primjer koji pruža Međureligijsko vijeće BiH. To je jedan sjajan i vrijedan cvijet u globalnoj prijetnji korova netolerancije. Uložili ste mnogo truda kako biste radili na edukaciji i kreiranju zakona te uključivanju mladih u ove procese. Svi mi, i u Evropi i u Americi, moramo raditi proaktivno na slanju pozitivnih poruka na suprotstavljanju retorici koja dolazi od lidera koji nastoje to koristiti samo u ličnu korist”, kazala je Glick nakon potpisivanja ugovora.

Finci je istakao da je ovo veoma važan trenutak i korak naprijed u okviru jačanja međureligijske saradnje i dijaloga u BiH.

“Ovo je još jedan korak naprijed u našoj saradnji sa svim stranim agencijama u našoj zemlji. Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo postići, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće”, rekao je Finci.

Svečanom programu i potpisivanju ugovora su prisustvovali i američki ambasador u BiH Eric Nelson, direktorica USAID-a za BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washingtona i brojni članovi religijskih zajednica i Međunarodnog religijskog vijeća BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,