Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čestitke Bidenu uputili Džaferović, Komšić, Izetbegović, Radončić

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Joeu Bidenu pobjedu i izbor za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je podsjetio kako su američki građani odlučili da Biden u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Sjedinjenje Američke Države te dodao da njihovu odluku duboko poštuje.

”Čvrsto sam uvjeren da će mnogo puta dokazano prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine biti dodatno osnaženo i unaprijeđeno Vašim izborom. Vi ste dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i to ste potvrdili u periodu kada ste kao senator snažno bili na strani Bosne i Hercegovine dok je na nju vršena agresija, kao i u periodu kada ste vršili funkciju potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je Džaferović u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Facebook.

Naveo je kako je uvjeren da će Biden svojim iskustvom i politikom koja simbolizira slobodu, demokratiju i ljudsko dostojanstvo uspješno odgovoriti svim velikim izazovima s kojima se američka nacija suočava, te da će njegov mandat biti obilježen uspjesima.

”Isto tako sam uvjeren da ćemo od Vas i Vaše administracije imati snažnu podršku na euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine i da ćemo zajednički nastaviti da učvršćujemo naše prijateljstvo s ciljem osiguravanja trajnog mira, stabilnosti, razvoja demokratije i prosperiteta Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije Zapadnog Balkana. Vama i građanima Sjedinjenih Američkih Država još jednom upućujem iskrene čestitke”, navedeno je u čestitci.

Čestitku putem društvene mreže Facebook uputio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Uvjereni da ćete u predstojećem periodu na najbolji način odgovoriti velikim izazovima koji su pred američkim narodom i svijetom u cijelini, sretni smo jer smo sigurni da ćete istovremeno jačati transatlanske saveze i saradnju. Istovremeno, mi Vas uvjeravamo da ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da Bosna i Hercegovina, postane dio NATO-a, pri čemu vjerujemo da ćemo u tome procesu imati Vašu podršku”, naveo je Komšić.

Dodao je kako poznavajući Bidenov raniji posvećeni angažman i doprinos za vrijeme turbulentnih vremena kroz koje je region Zapadnog Balkana prolazio, sigurni smo da neće izostati njegova podrška osiguravanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u ovom dijelu Evrope.

Čestitku Bidenu putem društvene mreže Instagram uputio je i Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

”Poštovani predsjedniče Biden, upućujem vam iskrene čestitke na uvjerljivoj pobjedi koju ste ostvarili na proteklim izborima. Vaš uspjeh je obradovao brojne ljude u Bosni i Hercegovini, jer Vi ste dokazani prijatelj ove zemlje. Potvrdili ste to u najtežim trenucima, kada ste se kao senator gorljivo borili za opstanak Bosne i Hercegovine i za pobjedu istine i pravde u njoj. Zato s razlogom vjerujem da će Vaš dolazak na mjesto Predsjednika SAD dodatno unaprijediti odnose između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država kao našeg najvažnijeg partnera”, napisao je Izetbegović.

Naveo je kako smo svjesnotst da postoje brojni drugi prioriteti, te ne očekujemo čuda, ali sama činjenica da je na čelu najmoćnije države svijeta iskreni prijatelj naše zemlje dovoljna je da doprinese jačanju mira, stabilnosti i napretka u BiH.

”Ne sumnjam da ćete Vi lično, kao i Vaša administracija, iskoristiti i svaku konkretnu priliku da date vjetar u leđa euroatlantskom putu naše države, na korist svih građana i cijelog regiona. Uz čestitke na Vašoj pobjedi, izražavam i čvrsto uvjerenje da će Sjedinjene Američke Države uz Vaše liderstvo uspješno prevazići sopstvene izazove, prije svega one koji su vezani uz aktuelnu pandemiju. Vrijednosti koje simbolizira Vaša politika zasigurno će biti inspiracija ljudima širom svijeta koji teže vrijednostima slobode, demokratije i potvrde ljudskog dostojanstva. Neka Bog blagoslovi Ameriku i Vaše liderstvo u njoj”, zaključio je Izetbegović u poruci objavljenoj na društvenoj mreži.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić naveo je kako Biden preuzima liderstvo u najmoćnijoj državi svijeta.

”Veliki dan za SAD, ali i našu zemlju”, napisao je Radončić na profilu na društvenoj mreži Instagram.

Naveo je kako za Bidena nema nepoznanica ko je ko u regionu i ko su posljednjih decenija i godina bili civilizacijski pozitivci i negativci te da se osjećaj sigurnosti napokon vraća.

Radončić je rekao i kako je Biden dokazano političar kontinuiteta i pažnje prema onome šta se zbiva u ovom dijelu Evrope.

”Također, SAD dobija vođu koji će predsjedničkoj funkciji vratiti adekvatan političko-diplomatski vokabular, manire, intelektualizam i osjećaj za delikatnost u javnim nastupima. To se s pravom očekuje od predsjednika SAD-a. Treba sačekati i da svojom mudrošću ujedini polarizovanu Ameriku i vrati je na čelo slobodnog demokratskog svijeta I, istovremeno, kako je to sa svojim timom činio i ranije, pomogne državama poput Bosne i Hercegovine na putu unutrašnjeg pomirenja, regionalne tolerancije, euroatlanskih integracija i bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja“, napisao je Radončić na društvenoj mreži.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje