Ponedjeljak, 11. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Češka donira BiH milion eura za kontrolu migranata

Vlasti Bosne i Hercegovine učinit će sve da zaštite svoje granice od ilegalnih migracija, rekao je u Sarajevu ministar sigurnosti preuzevši češku donaciju od milion eura namijenjenih graničnoj policiji te je istaknuo da Sarajevo u tome računa na pomoć zemalja regije i odlučnije sudjelovanje Evropske unije.

Ministar Dragan Mektić tu je izavu dao nakon potpisivanja sporazuma s češkim ambasadorom u BiH Jakubom Skalnikom o preuzimanju donacije u vrijednosti od milion eura.

Tu donaciju vlada u Pragu namijenila je kao pomoć za nabavku opreme za Graničnu policiju BiH suočenoj s golemim izazovima u nadzoru granica sa Srbijom i Crnom Gorom preko kojih od početka godine svakodnevno pristižu deseci ilegalnih migranata.

Novac će biti usmjeren isključivo u tehničko opremanje graničnih policajaca sredstvima poput sofisticiranih termovizijskih kamera, dronova s kamerama i uređaja za detekciju otkucaja srca koji se koriste za provjere tereta u vozilima, rekao je Mektić .

“Za graničare u BiH godinama nema političkog razumijevanja i već dugo za njih nisu osigurana dodatna finansijska sredstva pa će ova donacija u velikoj mjeri pomoći Graničnoj policiji u jačanju zaštite granice”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Upozorio je da su ranije vlasti učinile sve ne bi li “osakatile” policijske agencije na državnom nivou, a BiH se sada suočava s posljedicama takvog političkog djelovanja.

Skalnik je kazao da je pomoć državama zapadnog Balkana godinama prioritet Češke i podsjetio da je slične donacije ranije osigurala za Srbiju i Makedoniju.

Prema podacima policijskih agencija u BiH od početka godine registriran je ulazak nešto više od deset hiljada ilegalnih migranata. Procjene o tome koliko ih je i dalje u BiH su različite, a pretpostavka je se radi o tri do četiri i po hiljade pri čemu većina boravi na području Unsko-sanskog kantona odakle pokušavaju nastaviti put za Hrvatsku i dalje prema zapadnoj Evropi.

Lažne su tvrdnje da je stanje haotično, reako je Mektić i ocijenio da u medijskim izvještavanjima ima puno pretjerivanja poput navoda da je u BiH stiglo i do 50.000 migranata.

“Neki žele kreirati stanje koje bi odgovaralo nekim političkim interesima odnosno izbornim kampanjama. Tvrdim da nema ničega haotičnog i da stanje u BiH nije ništa drugačije nego u Srbiji iz koje dolazi 80 posto ilegalnih migranata”, kazao je Mektić.

Upozorio je da je sada pritisak na cijeloj dužini granice između BiH i Srbije, a dodatni je problem što je Srbija ukinula vizni režim s Iranom pa iz te zemlje sada u BiH pristiže sve više “ilegalaca”.

Oko 15 do 17 posto ilegalnih migranata koji stižu u BiH upravo su Iranci i na trećem su mjestu nakon Pakistanaca i Sirijaca.

Mektić vrdi kako sve države regije kriju tačne podatke o migracijama želeći prebaciti problem u tuđe dvorište. Ustvrdio je da bilateralni sporazumi o readmisiji u praksi uopće ne funkcioniraju.

Niko od ilegalnih migranata nije dobio azil u BiH, a vjerovatno i neće jer je riječ o osobama koje su svoje zemlje napustile isključivo iz ekonomskih razloga, ustvrdio je.

“Ovo je evropski problem i za njega treba evropsko rješenje. BiH ga sama ne može naći, a bit će dio svakog zajedničkog rješenja”, kazao je Mektić ističući kako je 80 posto ilegalnih migracija na cijeloj ruti od Turske u rukama organiziranog kriminala. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje