Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Certifikacija stručnog osposobljavanja nastavnika građanskog obrazovanja

Preuzmite sliku

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović potpisao je Memorandum o saradnji u realizaciji stručnog osposobljavanja predmetnih nastavnika građanskog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu sa izvršnom direktoricom Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS Sandrom Sladaković.

Tuzlanski kanton je i do sada bio prvi u Bosni i Hercegovini u kontekstu građanskog obrazovanja, kazao je ministar Omerović dodajući da je ovaj put riječ o formalizaciji edukacije u institucionalnom smislu.

 • „Obuka naših nastavnika se i do sada provodila, međutim, sada imamo pravni osnov da Pedagoški zavod u saradnji sa CIVITAS-om nastavi ovaj proces da on bude što kvalitetniji. Da građansko obrazovanje nastavi sa jednim pozitivnim trendom koje je imalo u proteklih 25 godina, u smislu edukacije nastavnika, postizanja definisanih ishoda učenja ali i generalno razvoja građanskih kompetencija i razvoja kompetencija koje će dovesti do aktivnih građana u demokratskom društvu“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović.

  Osnovna svrha Memoranduma je uspostavljanje i razvoj saradnje u oblasti stručnog usavršavanja predmetnih nastavnika građanskog obrazovanja koji rade u osnovnim i srednjim školama.

  Prema riječima direktorice Sladaković, „radi se o memorandumu o sporazumijevanju koje Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS potpisuje sa Ministarstvom obrazovanja TK.“

  „Veliko mi je zadovoljstvo da potpišem danas ovaj dokument i da ozvaničimo saradnju sa TK, sa Ministarstvom i Pedagoškim zavodom sa kojima inače već 25 godina imamo izvanrednu saradnju. Postižemo izvanredne rezultate i na učeničkim takmičenjima a i što se tiče realizacije školskih programa građanskog obrazovanja u školama TK“, naglasila je direktorica Sladaković.

  U proteklom periodu nastavnici sa područja TK pohađali su ovaj program ali je sada ta edukacija certifikacijom uvedena kao uže stručno usavršavanje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje