Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čerkez: Prosjek obolijevanja su 32 slučaja po danu, možemo biti zadovoljni, ali se ne smijemo opuštati

Preuzmite sliku

U periodu od 2. do 9. aprila imali smo 227 novih slučajeva, a u drugom periodu od 9. do 15. aprila imali smo 159 novih slučajeva.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Gorana Čerkeza kazao je da je u FBiH u posljednjih sedam dana registrovano 233 pozitivnih pacijenata, a testirano je 3.238 osoba.

– Prosjek obolijevanja iznosi 32 slučaja po danu i mi s tim možemo biti zadovoljni, ali to ne znači da se sada možemo opustiti. U periodu od 2. do 9. aprila imali smo 227 novih slučajeva, a u drugom periodu od 9. do 15. aprila imali smo 159 novih slučajeva. Ta neka stabilnost postoji i ona je rezultat isključivo mjera. Ona nije rezultat nestajanja virusa, ona nije rezultat bilo čega drugog osim ovih mjera koje su dale svoje rezultate u ovom trenutku i jako je važno zadržati ove mjere, napomenuo je Čerkez.

Istovremeno je naglasio da je povećan broj testiranja. Osvrnuo se na slučaj koji se desio u staračkom domu u ZDK, gdje je jedna osoba pozitivna, a testirana je i druga osoba iz iste sobe.

– U tom domu su 24 osobe su također negativne, ali ćemo nastaviti pratiti situaciju, s obzirom na to da je već od 12. marta zabranjeno bilo kakvo dolaženje u dom, napomenuo je.

Jako je bitno da menadžeri svih institucija planove prilagode trenutnoj situaciji.

Na pitanje kada će patolozi u FBiH dobiti opremu kako bi se konačno mogle raditi obdukcije Čerkez je odgovorio da je poslodavac taj koji je trebao obezbijediti opremu.

– Činjenica je da se nama niko još nije obraćao od tih poslodavaca za opremu. Ukoliko nam se obrate mi ćemo se potruditi da im obezbijedimo opremu. Ali, to nije pitanje ministarstva da obezbijedi, nego poslodavca, kazao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje