Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čerkez: Procjenjuje se da je oko 30 posto bh. građana preboljelo COVID-19

Preuzmite sliku

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas da je studija provedena u novembru 2020. pokazala da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada već između 25 i 30 posto – što značajno pomaže situaciju.

,,Malo su nas zavarali brojevi o zaraženim osobama koji su bili u padu i vidimo da se sve više osoba ne pridržava uvedenih mjera, zbog čega moraju reagovati nadležni organi.”, istakao je Čerkez na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Najavio je da će u narednom periodu biti dozvoljene posjete staračkim domovima, te da će kontoni moći donositi restriktivnije mjere, ali ne i različite.

Čerkez je dodao da će u narednih 15 dana biti razmotrena mogućnost da u nastavku fudbalske Premijer lige publika prisustvuje utakmicama.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa naglasio je da je broj novih infekcija, iako u padu, i dalje visok zbog čega je vrlo važno pridržavanje svih mjera za suzbijanje širenja zaraze. Potcrtao je da tzv. “britanski soj” koronavirusa, čije je prisustvo u BiH potvrđeno, ima minimalan utjecaj na učinkovitost dosad razvijenih vakcina. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje