Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čerkez objasnio kako će izgledati ublažavanje mjera: Mjerenje temperature na ulazu, počinju s radom ugostiteljski objekti, vrtići…

U četvrtak, 14. maja, u Federaciji BiH bi trebalo doći do novog popuštanja restriktivnih mjera, objavljeno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. U ovoj etapi, sa radom bi trebali početi vrtići, javni prijevoz, stomatolozi i ugostiteljski objekti.

O dodatnom ublažavanju mjera koje trebaju nastupiti ove sedmice, za O Kanal govorio je član Kriznog štaba Goran Čerkez.

“Među mjerama koje trebaju biti ublažene ubraja se uključivanje javnog prijevoza u gradski saobraćaj, otvaranje vrtića, omogućavanja rada ugostiteljskih objekata na terasama i naravno trenažni proces za neke sportove na otovorenom. Kada govorimo o vrtićima, bit će manje grupe djece s kojima će raditi jedna vaspitačica, odgajateljica. Bit će poduzete određene higijensko-epidemiološke mjere, redovna dezinfekcija prostorija, dakle što manje miješanja uz redovno mjerenje temperature prije ulaksa u vrtić. I dalje će biti preporuka. Svi roditelji koji nemaju potrebu da dovode djecu u vrtić molim da to ne čine i da to čine samo oni koji nemaju drugog izbora. Jednostavno da pokušamo i u tom segmentu vratiti život u neki novi kolosijek. Jako je važno da se pridržavamo mjera.”

Ove mjere nose određeni rizik, tvrdi Čerkez.

“Toga smo svjesni, pratimo popuštanje i u regionu, pa se i mi tako ponašamo. Iz Kriznog štaba iz kojeg donosimo mjere nije nimalo lako. Nije bilo prilikom donošenja mjera, a još manje sada. Ovome nije kraj, a naši sugrađani se ponašaju kao da jeste. Taj mali broj koji ne poštuje je opasan, toga nas je strah.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje