Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čerkez: Neće biti nove srednje škole u Jajcu

Preuzmite sliku

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez potvrdila je da u Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, nego će u postojeće dvije biti uvedeni istorija i geografija BiH, a učenici će dobiti i mogućnost da izaberu obilježja na svjedočanstvima.

“Djeca će se upisati u postojeće dvije škole, a na svjedočanstvima će biti oni grbovi koje budu zahtjevali roditelji i djeca. Planirana su i ta dva predmeta, s tim da će se to odnositi samo na prve razrede, jer smo u ostalima već krenuli sa starim nastavnim planom i programom i ne možemo ih mijenjati usred obrazovnog ciklusa. S tim možemo startati za učenike prvih razreda kojih će najvjerovatnije biti pet odjeljenja”, kazala je Čerkez za Fenu.

Na upit kako je došlo do ovog obrata, Čerkez je istakla da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

Odluku o odustajanju od otvaranja nove škole potvrdio je Feni i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, iako je naglasio da o tome još nije dobio službenu potvrdu.

“U dvije postojeće škole uvode se dva nova predmeta, istorija i geografija za djecu bošnjačke nacionalnosti, a na njihovim diplomama neće biti oblježja tzv. Herceg-Bosne”, kazao je Hozan, dodavši da se o ovoj temi razgovaralo prošle sedmice na sastanku kojem su, osim njega, prisustvovali premijer SBK-a i ministrica obrazovanja SBK-a, Tahir Lendo i Katica Čerkez.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,