Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Centralna bajramska svečanost u Srebrenici: Čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu

Preuzmite sliku

Centralna bajramska svečanost za područje opštine Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji u Srebrenici, a pored ove džamije bajram–namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Dobraku i Osatu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damira ef. Peštalića za vjernike bajram predstavlja radost koju treba podijeliti sa svojim voljenima, rodbinom, prijateljima i komšijama.

“Ja sam ponosan na vjernike, na Bošnjake u Srebrenici, jer su svih ovih mjeseci pokazali odgovornost i istrajnost”, rekao je u obraćanju Damir ef. Peštalić.Dodao je da je velika radost dočekivati bajrame u Srebrenici.

  • “Srebrenica je u našoj domovini najljepše mjesto, čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu, u zajedništvu, zbog naše djece koja se rađaju i odrastaju ovdje. Nadam se da ćemo im omogućiti da tako bude i u budućnosti, dok je svijeta i vijeka”, istakao je ef. Peštalić.

    On je uputio bajramsku čestitku muslimanima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

  • “Ne preostaje mi ništa drugo nego da vjernicima u Srebrenici, našim ljudima koji zbog genocida žive širom svijeta, našoj braći širom domovine i dijaspore uputim tradicionalnu čestitku – bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Damir ef. Peštalić.

    U proteklim godinama praksa je bila da se nakon klanjanja bajram–namaza kod Čaršijske džamije u Srebrenici vjernici okupe na bajramskom prijemu, popiju kahvu i druže se. Međutim, zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su na snazi ovog bajrama nije upriličeno druženje i bajramski prijem.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,