Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čelnik UN-a upozorio je na rastuću mržnju usmjerenu protiv muslimana

Preuzmite sliku

Čelnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na rastuću mržnju usmjerenu protiv muslimana, manje od mjesec dana nakon što je u smrtonosnom terorističkom napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno najmanje 50 ljudi.

On je dao te komentare tokom govora u egipatskom Al Azharu, najvećoj sunitskoj vjerskoj instituciji, gdje se sastao s velikim imamom Ahmedom al Tayebom.

– Širom svijeta uočavamo rastuću mržnju prema muslimanima, antisemitizam i ksenofobiju – izjavio je generalni sekretar UN-a.

On je kao primjere mržnje naveo napade bijelog suprematiste na džamije u Novom Zelandu 15. marta, te pucnjavu u sinagogi u Pittsburghu u 2018. u kojoj je ubijeno 11 ljudi i za koju se vjeruje da predstavlja najteži napad na Jevreje u američkoj istoriji.

Guterres je upozorio na rast govora mržnje koji “ulazi u svakodnevni govor, šireći se poput šumskog požara društvenim mrežama”.

– Uočavamo da se to širi u liberalnim demokratijama, kao i u autoritarnim državama – kazao je.

Guterres je u dvodnevnoj posjeti Egiptu, i nakon obilaska Al Azhara planirano je da se sastane s predsjednikom Abdel Fattahom el Sisijem.

On je u nedjelju prisustvovao samitu Arapske lige u Tunisu, prenosi AFP .

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje