Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

CCI: Svaki četvrti zaposleni u BiH radi u javnom sektoru

Preuzmite sliku

Moratorijumi na zapošljavanje u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini još uvijek su samo šarena laža za javnost, jer su zabilježene hiljade novih zapošljavanja u javnom sektoru, u 75 odsto institucija i javnih preduzeća u BiH, a to su hiljade novih ljudi koji su opterećenje za budžet, rekao je danas Adis Arapović, program menadžer organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI).

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavio “Izvještaj o monitoringu imenovanja i zapošljavanju u javnom sekotru u Bosni i Hercegovini”, čiji nalazi pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparentan.

Arapović je istakao da prema ovom istraživanju, iako ne postoje egzaktni podaci, javni sektor u BiH broji 190.000 ljudi, od čega je 6.000 konkretnih političkih funkcija, a to su ministri, parlamentarci i njihovi članovi kabineta.

“To su legitimne političke funkcije, ali ono što nije jesu upravljačke i rukovodeće pozicije u ostatku javnog sektora, institucijama, agencijama, vanbudžetskim agencijama, školstvu, zdravstvu, gdje je zbir upravljačkih pozicija oko 20.000. Svaka od ovih pozicija bi trebala biti popunjavana na transparentan i meritoran način putem javnih konkursa, međutim 99 posto su popunjene od strane političkih kadrova, koji su nominirani ili imenovani od vladajuće stranke”, rekao je Arapović i objasnio da je zbog toga u BiH oko 25.000 političkih funcija, jer se gotovo sve i jedna rukovodeća pozicija smatra “političkim plijenom”.

 • Kao najgoru posljedicu ovakvog stanja Arapović je izdvojio činjenicu da tako postavljeni kadrovi ne odgovaraju ni Ustavu ni zakonima nego onome ko ih je postavio – stranci.

  “Svaki četvrti zaposleni u BiH radi u javnom sektoru, a četvrtina svih budžeta se troši na plate zaposlenih u javnom sektoru”, rekao je Arapović.

  Prema njegovim riječima, CCI je u ovom istraživanju dobio odgovore od 80 institucija, a bilo je i onih koji nisu dostavili odgovore i time, prema riječima Arapovića, skrenuli pažnju na sebe. Istakao je i da nije primijećen veliki progres u zakonskoj regulativi, iako se to jasno traži i Reformskom agendom.

  “Posmatrano kroz četiri kriterijuma, da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u denvnim novinama, da su svi kriterijumi za ocjenjivanje dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave tokom faze raspisivanja konkursa, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti proces zapošljavanja, na skali od 0 do 100 iznosi 32”, pokazuje izvještaj CCI.

  Nisu razrađeni kriteriji po kojima se primaju novi radnici, a “intervju je usko grlo zapošljavanja, najveći dio farse, jer na ovaj način dominantno se odlučuje ko će dobiti posao, ko ne”.

 • “Cijela priča o javnom konkrusu, proceduri, sastav komisije, postupak ocjene kandidata dovodi nas do izbora podobnih, a ne sposobnih. Javna uprava ne traži najbolje kandidate, nego podobne, po pravilu, politički podobne”, rekao je Arapović i dodao da u 75 posto slučajeva institucije koriste ugovor o djelu i zaobilaze moratorijum na zapošljavanje.

  Pri zapošljvanju pozivaju se na 50 zakona i drugih akata, a prem riječima Arapovića podesili su zakonodavstvo i propise na sebi interesantan način jer da nema te “šume” propisa bilo bi lakše da proces bude proveden.

  CCI je upozorio kako je neophodno u što skorijem periodu izmijeniti ili donijeti novi zakon o državnoj/javnoj služni na svim nivoima u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te detaljnije urediti konkursnu proceduru kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobijaju najbolji kandidati.

  Organizacija CCI predlaže obavezu raspisivanja javnih konkursa, da budu inovirani na način da umanjuju ulogu komisija pri ocjenjivanju kandidata, i da se mora se omogućiti izbor kandidata po listi, a ne sa liste, tj. izbor najboljih knadidata.

  “Imenovanja i zapošljavanja u zdravstvu i školstvu moraju biti izuzeta od uticaja politike. Ne smijemo dozvoliti da nas liječe ili spašavaju stranački hirurzi i ljekari i da nam djecu kroz život vode stranački učitelji”, rekao je Arapović. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,