Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

CCI: BiH rekorder u sporosti približavanja EU

Preuzmite sliku

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj “Stanje nacije” koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju CCI se navodi da ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste efikasnost eurounijskog puta BiH.

CCI napominje da političke stranke u BiH, one koje djeluju kao vlast ili kao opozicija, iskazuju deklarativnu opredijeljenost za pristupanje BiH Evropskoj uniji, kao i dominantna većina stanovništva.

  • “No, svjedoci smo realnog stanja u kojem sve političke stranke i drugi relevantni politički akteri nisu poduzeli bitne akcije koje bi BiH približile EU. Zvanični predpristupni koraci BiH ka EU traju daleko duže u odnosu na sve zemlje koje su postale punopravne članice EU u posljednjih 20 godina, kao i u odnosu na zemlje regije koje imaju taj cilj”, navode iz CCI.

    Dodaju da, kada se sagledaju sve činjenice, “moglo bi se reći da je evropski put Bosne i Hercegovine talac neznanja, nerada i skrivenih interesa stranaka i pojedinaca koji ne dozvoljavaju veliki napredak u pravcu članstva u EU”, saopćeno je iz CCI. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,