Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavara: Ustavni sud FBiH ima kvorum za rad današnjim imenovanjem tri suca

Preuzmite sliku

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo što je Dom naroda Parlamenta FBiH okončao izbor sudija Ustavnog suda FBiH i imenovao troje sudaca – Ajšu Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, iz reda hrvatskog naroda, kao i Branimira Orašanina, kandidata iz reda srpskog naroda.

– Dosta se danas izvadilo iz konteksta što je rečeno, ja sam rekao da je procedura jasno definirana Ustavnom, koja definira da predsjednik Federacije imenuje suce Ustavnog suda FBiH na prijedlog Viskog sudskog i tužilačkog vijeća i uz suglasnost potpredsjednika FBiH predlaže Domu naroda na potvrdu – rekao je Čavara.

Vezano | Dom naroda prihvatio Čavarinu odluku o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH

Na osnovu ovog imenovanja, ističe, da je popunjeno Vijeće za vitalni nacionalni interes i da Ustavni sud može normalni raditi i da ima kvorum za rad.

Podsjetio je da su na listu za troje imenovanih sudija dali saglasnost potpredsjednici Federacije Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, ali da se nisu složili o izboru četvrtog sudije, Dubravka Čampare.

– Oni su rekli da su spremni dati suglasnost na tri kandidata s obzirom da se procedura ne može dalje nastaviti i da bi došli u situaciju da nemamo Ustavnog suda. Onda sam donio odluku koja sadrži tri, a ne četiri imena – kazao je Čavara.

S obzirom da prijedlog za četvrtog sudiju nije dostavljen Domu naroda, delegati će se u nastavku sjednice izjasniti o jednom najviše ranigiranom kandidatu sa lista kandidata VSTV-a. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje