Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čavara: Ako ne bude izmjena Izbornog zakona onda nema uslova da se izbori održe, a onda ne možemo ni funkcionisati kao država

Preuzmite sliku

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) na današnjoj sjednici razgovaralo je o političkoj krizi u BiH te je pozvalo sve političke stranke da preuzmu političku odgovornost i svojim djelovanjem doprinesu stabilizaciji političkih odnosa.

Kako je na konferenciji za novinare kazao dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ono što HDZ BiH zagovara kroz pregovore o izmjenama Izbornog zakona je da su konstitutivnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, i njihova prava na legitimno predstavljanje i zastupanje, neodvojivi od Daytonskog mirovnog sporazuma i neodvojivi od pravnog sustava BiH.

– Zahvaljujemo svim međunarodnim predstavnicima, prvenstveno administraciji Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, koje nastoje pomoći politički dijalog u BiH, i nadam se da će ubuduće biti još više angažirani u smislu otklanjanja blokada koje imamo i od unitarističkih i od separatističkih snaga u BiH koje se međusobno hrane, a ustvari dobivamo isti rezultat, odnosno ovu krizu koju imamo u BiH – kazao je Čavara.

Dodao je da je hrvatska strana najzainteresiranija je za izbornu reformu, stoga će hrvatski politički predstavnici i ubuduće sudjelovati na svim sastancima na kojima se bude razgovaralo o toj temi.

– Čini se da je odgađanje dolaska gospodina Palmera i gospođe Eichhorst prouzrokovano najavama povlačenja stranaka iz pregovaračkog procesa, i to stranaka koje formalno nisu sudjelovale u tom procesu, a i najavama potpredsjednika i drugih članova predsjedništva SDA da će se povući iz pregovora. To se uklapa u tezu da se SDA i sve druge probosanske, probošnjačke, u stvari unitarističke snage, ne žele dogovoriti oko provedbe odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju i zastupanju. Međutim, mi ćemo na tome ustrajati i mislim da će uz pomoć međunarodne zajednice razum prevladati. Sve oko ključnih problema u BiH moramo riješiti kroz razgovor i dijalog, to nema alternativu – poručio je Čavara.

Čavara je dodao kako se nada da će se razgovori o izmjenama Izbornog zakona nastaviti što prije.

– Mi kao Hrvati i HDZ uvijek smo nastojali biti, odnosno i jesmo kohezivni u BiH i to ćemo biti i ubuduće, ali isto tako treba nam potpora u ovom vremenu u kojem vidite kako se ponašaju određene strukture. Ono što je jako važno je da i međunarodni predstavnici vide da je rješenje izbornog zakonodavstva temelj demokracije. Imamo najave da će se “model Željka Komšića” spustiti na niže razine, a to je izborni inženjering. Ako ne bude izmjena Izbornog zakona onda nema uvjeta da se izbori održe, a onda ne možemo ni funkcionirati kao država. Moramo to riješiti – ustvrdio je Čavara.

Dodao je kako je na sjednici Predsjedništva HDZ-a razmatrana i odgoda posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

– Mi nemamo informacije da može biti ugrožena sigurnost, ali nedostatak informacija ne daje nam pravo da nekome jamčimo da to nije tako. Nadamo se da će predsjednik Milanović posjetiti Bosnu i Hercegovinu nekom drugom prigodom kada se za to steknu uvjeti – kazao je Čavara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje