Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čampara: Ne postoji tajni dogovor sa HDZ-om, zagovarat ćemo smanjenje tenzija i boljitak građana

Preuzmite sliku

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo – Aljoša Čampara govorio je za emisiju Špica na TV SA.

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici donijela odluku o tome da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića. To znači da će o petom delegatu iz RS-a u državnom Domu naroda odlučiti žrijeb – o tome Čampara kaže:

– Kada je ždrijeb u pitanju uvijek su šanse 50-50.

Je li prenapuhana priča o četvrtom delegatu i šta on zapravo znači, Čampara navodi da tri delegata iz jednog kluba na državnom parlamentu ne mogu blokirati rad Doma naroda, ali da četiri mogu:

– Zato što u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH postoje klubovi naroda 5-5-5. Postoji opća većina i entitetska većina. Većina od 15 je osam, ali da bi nešto bilo usvojeno, mora osim opće većine biti i entitetska većina. Entitetska većina iz Federacije je pet i ona nikad nije problematična, međutim, entitetska većina iz RS-a, odnosno iz Kluba Srba je dva. Kada bi recimo opozicija imala dva, onda ne mogu tri delegata iz SNSD-a, blokirati donošenje odluke, odnosno ako su oni protiv – ta odluka nema šanse da prođe. Onaj ko ima četiri delegata zu Klubu Srba taj je na neki način gospodar donošenja odluka i zakona, kada je 3-2 onda je odnos malo drugačiji.

Kaže da ne vjeruje da će doći do “tektonskih poremećaja” , ali misli da bi bilo dobro da nijedna politička stranka nema toliku političku moć u smislu da od njene volje zavisi donošenje zakona, odluka i propisa.

– Ja navijam za 3-2, odnosno da niko nema takvu vrstu poliičke moći u okviru jednog zakonodavnog tijela.

Naglašava Čampara zato kako bi brzo formiranje vlasti doprinijelo bržem boljitku i putu ka EU.

Ponovo je potvrdio da bi volio biti u zakonodavnoj vlasti, ali da to nekad zavisi i od političke partijee kojoj pripadate.

Podijelio je i svoje gledište o susretu Konaković-Dodik:

– Kada se susretnu dvojica lidera političkih stranaka sigurno da pričaju i o političkoj situaciji, ali to nije ništa službeno i zvanično, no evidentno je da su razgovarajući uspjeli neke stavove približiti i usmjeriti.

Istaknuo je i da ne postoji tajni sporazum sa HDZ-om:

– Da ćemo relaksirati stvari u BiH, da želimo razgovarati sa svima, da želimo boljitak za građane BiH i da želimo smanjenje tenzija, u svakom smislu te riječi, to ćemo zagovarati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje