Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara zbog negiranja genocida

Preuzmite sliku

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, najavio je da će sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici.

– Nakon što je na snagu stupio Zakon sa izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, on je napravio je službeni tvit gdje je rekao da nije bilo genocida u Srebrenici. Naveo sam da je to kršenje zakona i odredaba zakona koje se odnose na genocid – kazao je Duraković.

Istakao je da je prijavu tek napisao a da će je poslati sutra.

– Osumnjičeni je na Twitter profilu svjesno i namjerno napisao objavu u kojoj se navodi “Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja kažem u Srebrenici nije bilo genocida”.

Svojim postupanjem osumnjičeni je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno porekao genocid u Srebrenici, a koji je utvrđen pravomoćnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – napisao je u prijavi između ostalog Duraković.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje