Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čak pet zastupnika Parlamenta BiH u utrci za člana Predsjedništva BiH

Preuzmite sliku

Na Općim izborima u oktobru ove godine čak pet zastupnika iz Parlamenta Bosne i Hercegovine u utrci su za člana Predsejdništva Bosne i Hercegivine.

Nakon što je Diana Zelenika (HDZ 1990) ozvaničila akndidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, pridružila se u grupu ostalih kolega poslanika Predstavničkog doma PSBiH koji su kandidirani za člana Predsjedništva BiH. Tako će uz Zeleniku u utrku ići i Denis Bećirović (SDP), Željko Komšić (DF), Senad Šepić (NB) i Šefik Džaferović (SDA).

Ukoliko svoju kandidaturu potvrdi i Fahrudin Radončić, inače delegat u Domu naroda PSBiH imat ćemo ukupno šest kandidata iz Parlamenta BiH.

Ovo je nova praksa stranaka, jer se do sada nikada nije desilo da ovoliki broj parlamentaraca ide u utrku za člana Predsjedništva BiH.

HDZ BiH još službeno nije objavio ime kandidata. No, kao i na prethodinim izborima to bi trebao biti Dragan Čović. Prvi put i Naša stranka ima kandidata. Boriša Falatar – ekonomist s međunarodnim iskustvom.

Narodna stranka radom za boljitak kandidirala je Jerka Ivankovića Lijanovića.

Aktualni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ispred Saveza za promjene, ponovno će se u oktobru boriti za istu poziciju, a Milorad Dodik (SNSD) bit će mu glavni protivnik. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: