Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čak 338 miliona maraka završilo u Sarajevu umjesto u Mostaru

Preuzmite sliku

Nedavno usvojeni program rada Vlade HNK-a predvidio je u 2019. godini pojačan angažman na pitanju promjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH.

Navodi se kako je posljednje desetljeće HNK drastično oštećen zbog odrednica ovoga zakona te kako su postojeća rješenja neodrživa zbog kriterija i koeficijenata raspodjele javnih prihoda, piše Večernji list BH.

Inicijativa prema FBiH

– U tom kontekstu, sa Skupštinom i zastupnicima obaju domova Parlamenta Federacije BiH, Vlada će tražiti od Federalnog ministarstva finanSija i Vlade Federacije BiH donošenje takvih rješenja koja će eliminisati nepravednu raspodjelu javnih prihoda i zaustaviti daljnje financijske gubitke na štetu proračuna – navodi se u programu rada kantonalne Vlade u Mostaru za ovu godinu. Tek kada se vide brojke koje prikazuju veličinu ovoga problema, postane jasno zašto se spomenuti zakon mora mijenjati. I to nije proces koji je zadaća samo za HNK nego i ostale županije koje su u identičnom položaju.

– Prema ovome zakonu, jedan stanovnik Sarajeva vrijedi dvostruko više nego stanovnik Tuzle ili Mostara. Prema analizi raspodjela prihoda po glavi stanovnika, jedan stanovnik Sarajeva prima 802 marke, dok jedan stanovnik HNK-a prima 451 marku, a stanovnik Tuzlanskog kantona 407 KM. Postojeća nepravedna raspodjela javnih prihoda višestruko se manifestira na cijeli sustav – rekli su nam naši sugovornici iz Vlade HNK-a. Dodaju kako ovaj kanton trpi godišnju štetu od čak 26 miliona maraka zbog spornog zakona, a on je na snazi od 2006. godine. – HNK je do sada izgubio 338 miliona maraka po ovoj osnovi. Zamislite samo šta bismo mogli sve učiniti s tim novcem, posebno kada je u pitanju zdravstveni i socijalni sistem, braniteljske kategorije ili ipak tužbe protiv kantona. HNK ne bi imao deficite nego suficite. Diskriminirajući zakon mora se promijeniti i Vlada HNK-a će na tome insistirati – poručili su iz kantonalne Vlade u Mostaru.

Bošnjačka strana koči

Zakon bi već bio promijenjen da postoji politička volja bošnjačke strane za ozbiljnim pristupom tome procesu. Umjesto da se ovaj problem riješi, političari javnost zabavljaju izmišljenim aferama, izjavama, svađama. I dok se predstava za javnost odigrava iz dana u dan, HNK i ostali kantoni, osim Sarajevske, ostaju bez stotina miliona maraka.

Upravo je promjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH jedno od pitanja vitalnog nacionalnog interesa za Hrvate u BiH jer su županije s hrvatskom većinom po ovoj osnovi oštećene za više od 500 miliona maraka proračunskog novca. Novca ima, samo ide u druge proračune, a činjenica da je stanovnik Sarajeva dvostruko vrjedniji u procesu raspoređivanja javnih prihoda od stanovnika Tuzle ili Mostara samo govori kako ipak nisu svi isti u ovoj zemlji. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,