Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čak 27 osoba u BiH u vlasništvu ima avion

Preuzmite sliku

U Registar civilnih aviova BiH, koji vodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), od ukupno 85 zrakoplova, upisano je 27 avioba koji su registrirani na fizičke osobe.

Izvod iz Registra nalazi se na web-stranici BHDCA i odranije je dostupan javnosti, a kako su kazali iz Direkcije, visina naknade za upis aviona u Registar definirana je člankom 17. odluke o visini naknada za usluge iz nadležnosti BHDCA i ovisi o klasi i težini zrakoplova, piše N1.

Broj aviona upisanih u Registar ima blagu tendenciju rasta od jedan do dva aviona godišnje, u prosjeku. Posljednji put je ažuriran 21. augusta 2017. godine. Prema tom popisu, broj aviona porastao je s 81 na 85, dok je broj privatnih, koje koriste fizičke osobe, također porastao s 21 na 27.

Imena osoba koje su vlasnici aviona ne mogu biti objavljena javno jer Zakon o zaštiti osobnih podataka ime i prezime označava kao osobni podatak.

Modeli avona koji su u privatnom vlasništvu su različiti. Najviše je aviona Cessna i riječ je o modelima C-172, C 500, a tu su i Officine Rodaro Storch, Aircraft Industries a.s. L13 Blanik, Elan DG 101G.

Cijene ovih aviona, barem sudeći prema oglasima koji se mogu naći na internetu, kreću se od 100.000 dolara pa sve do nekoliko stotina hiljada dolara.

Zanimljivo je kako se u BiH konstantno govori o ekonomskim problemima, a već godinama je u porastu broj osoba koje imaju privatne aviobe. Za očekivati je kako će taj broj i dalje rasti u budućnosti, osobito ako u državi dođe do poboljšanja privredne klime i otvore se mogućnosti za nove saradnje sa stranim privrednim subjektima. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,