Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bukvarević: Poboljšanje statusa branilačke populacije trajna zadaća (VIDEO)

Preuzmite sliku

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane branioce.

Komentirajući novinarski upit u vezi s angažmanom na tom planu u proteklom periodu, Bukvarević je istaknuo kako je posljednji mandat možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

– Ovo je, možda, i prvi mandat u kojem prava branilačke populacije nisu umanjivana, nego su, apsolutno, na vrijeme izmirivane sve obaveze prema oko 92.000 korisnika lične/porodične invalidnine – kazao je federalni ministar za boračka pitanja.

Istovremeno, podsjetio je kako je u završnoj fazi priprema zakona o pravima demobilisanih boraca, najavljujući kako bi, možda, već na Dan Armije RBiH (15. april) mogli objaviti da je, konačno,  dogovoren zakon o pravima demobilisanih boraca, a koji od 2010. godine nemaju svoj zakon.

Dodao je kako se svakodnevno ulažu napori na tom planu te da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilisane branioce kako bi se poboljšao status pripadnika te boračke kategorije.

– Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti tim ljudima, koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo – poručio je Bukvarević

Ministar Bukvarević je danas predvodio delegaciju federalnog resornog ministarstva, koja je u sklopu obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, pohodila šehidsko spomen-mezarju ‘Kovači’ i odala počast braniocima Bosne i Hercegovine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje