Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bukti požar na Čvrsnici, vatrogasci će pješačiti četiri sata kako bi ga “odsjekli”

Preuzmite sliku

Požar na planini Čvrsnici u općini Jablanica u Federaciji BiH (FBiH) je i dalje aktivan, a problem u gašenju je nepristupačan teren zbog čega se očekuje djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je danas Srni da je problem u gašenju što se planini Čvrsnici ne može pristupiti strmovitim i kamenim liticama.

Prema njegovim riječima, vatrogasci će danas biti na samom platou Čvrsnice, gdje bi trebalo da vide da li požar može preći na plato.

“Trebalo bi odvojiti dio šume, da požar ne pređe u njenu unutrašnjost. Ako se pokaže da možemo preći nekih četiri do pet sati hoda sa određenom opremom za presijecanje vatre da se požar ne bi širio dalje, prešli bismo na taj dio požara”, rekao je Solak.

Prema njegovim riječima, požar ne prijeti kućama, ni stanovništvu, ali da ne bi bilo dobro da zahvati visoku crnogoričnu i endemsku šumu na tom prostoru.

Solak je naveo da će danas na tom lokalitetu djelovati helikopter, iako su njegovi kapaciteti i mogućnosti ograničeni, jer zbog konfiguracije terena ne može doći iznad požarišta, već vodu mora bacati sa velike visine.

On je podsjetio da su požari oko grada Mostara, na područjima općine Ravno, Gruda i Konjica uspješno ugašeni brzom intervencijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje